Hlavní obsah

Tři bratři pečou chléb. Zachraňují tak životy po zemětřesení

Mají velké pekárny v Ázerbájdžánu, Íránu a na Ukrajině. Ale 9. února, pouhé tři dny po ničivých otřesech, které zdevastovaly jihovýchodní Turecko a severozápad Sýrie, se Hasan (51), Servet (48) a Emrah (45) Akkušovi vrátili do rodného, těžce zkoušeného Kahramanmaraše, aby podali pomocnou ruku svým krajanům.

Foto: Susana Vera, Reuters

Následky zemětřesení v Turecku (ilustrační foto)

Článek

Nebyla to pomoc ledajaká. Nejdřív vyhrabali z trosek svou původní pec na dřevo. Z mouky, kterou s sebou přivezli, zadělali těsto, zapálili pec a začali péct chléb.

„Kdy už bych měl stát při svých krajanech, když ne teď,“ řekl Hasan Akkuş, který nechal kontrolu provozů na Ukrajině místním mistrům pekařům a bez ohledu na potíže s vycestováním z válečné Ukrajiny vyrazil domů. „Lidé tu potřebují chléb. A pak taky vodu a jiné potraviny, prostě pomoc. Jsou zdrcení. Já umím péct chléb a první noc, co jsem se vrátil domů, jsem s tím začal. Ráno jsme rozdávali horké bochníky. Zadarmo, za bůh zaplať.“

Měsíc od zemětřesení v Turecku: Dál přibývají oběti, zatýká se kvůli porušení předpisů

Zahraniční

Po pár hodinách se k němu přidali bratři, kteří přijeli z Ázerbájdžánu a Íránu. „Jsem za to rád. Moc jim děkuju. A taky všem, co nám pomáhají s penězi na mouku. Teď, když už máme i plyn, pracuje v provizorní pekárně 38 členů našich rodin.“

Bratři přiznali, že někdy musí vydržet se dvěma třemi hodinami spánku denně. „Když ale vidím tu zkázu, bolest a smrt kolem sebe, je to jen maličkost,“ řekl Hasan.

Podle listu Daily Sabah nyní bratři Akkušovi a jejich rodiny pečou až 42 tisíc bochníků bílého chleba týdně. Chtějí svou výrobu v Kahramanmaraši rozšířit na 100 tisíc. „Přál bych si upéct a dát chléb všem lidem v nouzi,“ uzavřel nejstarší z nich.

V Turecku roste zájem o papoušky. Prý poznají blížící se zemětřesení

Koktejl
Škody za desítky miliard
Turecko u hranic se Sýrií a severozápad Sýrie postihly 6. února dva otřesy o síle 7,7 a 7,6 stupně, po nichž následovaly další otřesy, nejsilnějš í o síle 6,4 stupně.
Mezi oběťmi, jejichž počet přesáhl 55 tisíc, je řada cizinců včetně jedné Češky.
Zemětřesení v Turecku postihlo území o rozloze 110 tisíc kilometrů čtverečních. Pro srovnání: rozloha České republiky je 78 870 tisíc kilometrů čtverečních.
Světová banka odhaduje přímé fyzické škody na 34,2 miliardy dolarů (764 mld. korun). Přímé ekonomické škody vyplývající ze zemětřesení se odhadují na 20 miliard dolarů. Škody na budovách a bytech činí podle nejnovějších odhadů 70,7 miliardy dolarů.
OSN má za to, že škody nakonec přesáhnou sto miliard dolarů.
Evropská komise společně se švédským předsednictvím EU pořádá v pondělí 20. března dárcovskou konferenci pro Turecko.

Drsné záběry z tragických záplav v Turecku: Kamion za jízdy strhla voda

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám