Hlavní obsah

Tři američtí vojáci obžalováni z napadení válečných zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tři američtí vojáci mají být v sobotu obžalováni z napadení iráckých válečných zajatců ve vojenském vězení na jihu Iráku před šesti měsíci. Budou-li usvědčeni, hrozí jim vysoké tresty.

Foto: Vratislav Konečný

Výstava fotek o sladovnách

Článek

Tři členové záložní jednotky vojenské policie se sídlem v Pennsylvánii dnes pravděpodobně budou obžalováni na vojenské základně v Dauhá v Kuvajtu.

Nadrotmistr Lisa Girmanová (35), rotný Scott McKenzie (38) a specialista Timothy Canjar byli obviněni z krutého zacházení a týrání nepřátelských válečných zajatců, z nedbalosti, falšování oficiálních dokumentů, pohrdání soudem a spiknutí proti soudu, uvádí se v prohlášení.

Pokud budou usvědčeni, hrozí Girmanové až 25 let a tři měsíce pobytu ve vězení, McKenziemu 23 roky a Canjarovi až 21 rok a šest měsíců vězení.

Obvinění se vztahují k incidentu z 12. května, kdy Američané ve vojenském táboře Bucca v jižním Iráku měli zbít a kopat vězně během jejich transportu do samovazby. Vojáci ale tvrdí, že jednali v sebeobraně.

Očekává se, že obžalovaní vinu nepřiznají. Datum pro soudní líčení, které se odehraje na základnách v Dauhá a v Bukce, zatím nebylo stanoveno. Během líčení jsou obvykle formálně čtena obvinění, na něž mohou obžalovaní reagovat námitkami.

Obvinění vojáci nadále v Kuvajtu vykonávají služební povinnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám