Hlavní obsah

Tragická kolektivní zkušenost. 4 z 5 Ukrajinců mají někoho, kdo zemřel či byl zraněn ve válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina Ukrajinců má blízké příbuzné nebo přátele, kteří byli zraněni nebo zabiti během ruské invaze na Ukrajinu. Vyplývá to z průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle sociologického průzkumu má 78 procent Ukrajinců ve svém blízkém okolí člověka, který zemřel, byl zabit nebo zraněn během probíhající války. Průzkum probíhal od 26. května do 5. června.

V rámci výzkumu, kterého se zúčastnilo 2013 respondentů, bylo zjištěno, že 78 procent lidí má ve svém okolí alespoň jednoho zabitého nebo zraněného. V průměru tito lidé znají sedm takových.

Mezitím 64 procent Ukrajinců má alespoň jednoho blízkého příbuzného nebo přítele, který byl zraněn (v průměru mají 5 zraněných blízkých osob), jen o procento méně (63 %) má alespoň jednoho blízkého příbuzného nebo přítele, který byl zabit (v průměru mají 3 zabité blízké osoby).

Takhle vraždili ruští řezníci v Buči, ukázali hackeři v petrohradské Ermitáži

Bezpečnost

Prudký hněv

Výkonný ředitel KIIS Anton Hruševskij k výsledkům průzkumu uvedl, že válka, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, zformovala pro většinu Ukrajinců tragickou kolektivní zkušenost. „Můžeme mluvit o bolesti Ukrajinců nad jejich ztrátami a jejich prudkém hněvu vůči nepříteli.“

Podotkl, že silné emoce, které Ukrajinci prožívají, je také sbližují: „Intenzivní emocionální dopad této zkušenosti je faktorem, který mnohé Ukrajince sbližuje a umožňuje jim lépe si porozumět.“

Emocionální dopad, který válka způsobuje, pak podle Hruševského pomáhá Ukrajince sjednotit ve společném úsilí o vyhnání nepřítele a potrestání okupantů za spáchané zločiny. Na tomto pozadí je podle něj jasné, proč je ruská propaganda týkající se „společné historie nebo společné kultury“ na Ukrajině tak marná.

„Válečná zkušenost dodává případným ústupkům Rusku odolnost a nekompromisnost, protože když máte tolik zraněných nebo zabitých příbuzných a přátel, jak můžete mluvit o ústupcích?“ zakončil Hruševskij.

Rusové jsou přesvědčeni o úspěchu invaze, ukázal průzkum. Útok na Kyjev by podpořilo 64 procent dotázaných

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám