Hlavní obsah

Takhle vraždili ruští řezníci v Buči, ukázali hackeři v petrohradské Ermitáži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

O pořádný skandál se postarali zatím neznámí hackeři v Petrohradě. Na monitorech ve světoznámém muzeu Ermitáž informovali všechny návštěvníky o tom, jak ruští řezníci vraždili civilisty v ukrajinském městě Buča. Ruské ministerstvo obrany dlouhodobě označuje záběry masakru za falešné, informoval petrohradský server Fontanka.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Záběr z výstavních prostor petrohradské Ermitáže. (Ilustrační foto)

Článek

Prakticky od samého začátku speciální vojenské operace, jak Kreml válku na Ukrajině dlouhodobě označuje, jsou ruská média pod přísnou cenzurou. Řada západních redakcí byla v zemi zakázána, případně novináři raději sami odešli. Za informování o dění na Ukrajině jinak, než si to přeje cenzurní úřad Roskomnadzor, totiž hrozí drakonické tresty.

Je tedy běžné, že tamní média o masakru informují raději jako o „události v Buči“. A ani slůvkem se přitom nezmíní o tom, že přeživší otevřeně mluví o tom, jak během okupace ruští vojáci řádili – znásilňovali, kradli a zabíjeli.

Obyvatelé Ruska tak prakticky nemají možnost se opravdu dozvědět, co se na území jejich západního souseda už téměř rok děje. Otevřít oči se jim dlouhodobě snaží hackeři, kteří v minulosti pronikli opakovaně i do televizního vysílání, kde odvysílali záběry z Ukrajiny.

Tohle je pravda o Ukrajině! Hackeři napadli 40 tisíc ruských tiskáren, aby referovali o válce

Válka na Ukrajině

Ostraha televize vypnula

Zatím poslední husarský kousek se jim podařil během uplynulého víkendu, jak nyní informoval petrohradský server Fontanka. Ten však neoslavuje práci hackerů, ale celou zprávu staví do té roviny, že po těchto kybernetických výtržnících pátrají petrohradští kriminalisté.

Hackerům se podařilo na dálku ovládnout všechny monitory v Ermitáži a návštěvníkům ukázali záběry z Buče a připojili komentář „o událostech v ukrajinském městě Buča, které ruské ministerstvo obrany označilo za falešné“.

Ostraha muzea na to zareagovala až po pár minutách, kdy jednoduše všechny monitory vypnula. Podle dostupných informací zatím petrohradští ochránci zákona nikoho z útoku neobvinili, zároveň se k němu žádná hackerská skupina nepřihlásila.

Foto: Stringer, Reuters

Muž u hrobu v Buči

Masakr v Buči

První záběry z ulic Buče obletěly svět v pátek 1. dubna 2022, stalo se tak krátce po osvobození města ukrajinskými silami. Během víkendu byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka musely být pohřbeny do masového hrobu stovky lidí.

Ruská strana se snaží obvinění dlouhodobě rozporovat. Tvrdí třeba, že její jednotky opustily Buču ještě 30. března a těla mrtvých se objevila až o čtyři dny později.

Příspěvky zpochybňující zločiny v Buči se na Facebooku sdílely častěji než pravda

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám