Hlavní obsah

Jsem na dovolené, zavolejte později. Jak britský ministr (ne)řídil evakuaci z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zatímco islamističtí radikálové z hnutí Tálibán pochodovali na Kábul, pracovníci britského ministerstva zahraničí apelovali na svého šéfa, aby urychleně začal s evakuací afghánských spolupracovníků. Jenže ministr Dominic Raab byl zrovna na dovolené v Řecku a nechtěl být rušen. Do Afghánistánu nakonec musel zavolat jeho náměstek, podle všeho zbytečně pozdě, píše deník Daily Mail. Ostuda, okamžitě Raaba vyhoďte, hřmí opozice.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab čelí výzvám k rezignaci.

Článek

Už v pátek, tedy dva dny před dobytím Kábulu, bylo vysoce postaveným úředníkům britské diplomacie jasné, že Tálibán co nevidět vtrhne do hlavního města.

Snažili se proto sehnat ministra Raaba, toho času na dovolené na Krétě, aby okamžitě zkontaktoval svůj afghánský protějšek Hanifa Atmara.

Podle pracovníků britské diplomacie bylo potřeba rychle sjednat asistenci při evakuaci spolupracovníků britské armády, zejména požádat afghánskou vládu, aby tyto lidi pustila na letiště bez pasů a víz, aby ze země stihli utéct, než je bojovníci Tálibánu dopadnou.

Starmer: Nemůžete řídit evakuaci z pláže

Bylo klíčové, aby tento telefonát uskutečnil přímo Raab místo někoho z podřízených, vysvětlili úředníci deníku Daily Mail. V tu dobu už i šéf americké diplomacie Antony Blinken mluvil s Atmarem osobně.

Pokud nemá Dominic Raab tolik slušnosti, aby sám odstoupil, musí pan premiér projevit krapet vůdcovství a vyhodit ho.
Lisa Nandyová, stínová ministryně zahraničí

Jenže ministr Raab byl „nedostupný“ a do Kábulu tak musel zatelefonovat jeho náměstek Zac Goldmisth, kterému afghánské ministerstvo zahraničí odmítlo sjednat okamžitý termín, a Goldsmith tak mluvil s Atmarem až druhý den v sobotu, čímž Britové ztratili důležité hodiny.

Mnoho afghánských překladatelů, kteří spolupracovali s britskými jednotkami, uvízlo v hlavním městě a stále se nemohou dostat na letiště, protože se obávají, že budou odhaleni na kontrolních stanovištích Tálibánu.

Vyhoďte ho, zní z opozice

„Nezůstával bych na dovolené, když padá Kábul,“ kritizoval Raabovo počínání současný lídr opozice Keir Starmer.

Británie přijme 20 tisíc uprchlíků z Afghánistánu. Podle opozice příliš pomalu

Zahraniční

Raab, který se do Londýna vrátil až v pondělí ráno, výtky odmítá. Podle svých slov zvládl řídit kroky ministerstva z Řecka, několik telefonátů prý uskutečnil. „Nemůžete koordinovat mezinárodní reakci z pláže,“ tepal ho dále Starmer.

Stínová ministryně zahraničí labouristů Lisa Nandyová vyzvala premiéra Borise Johnsona, aby Raaba odvolal. „Pokud nemá Dominic Raab tolik slušnosti, aby sám odstoupil, musí pan premiér projevit krapet vůdcovství a vyhodit ho,“ uvedla.

Nutno podotknout, že ostrovní tisk se kvůli reakci na dění v Afghánistánu opřel i do samotného Johnsona. Vyšlo totiž najevo, že i on vyrazil o víkendu na dovolenou. Johnson zatím za svým ministrem zahraničí stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám