Hlavní obsah

Vojáci USA prý mučili irácké novináře Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BAGDÁD

Američané brutálně mučili v Iráku naše zaměstnance, dva kameramany a řidiče automobilu - tvrdí utajené zdroje z tiskové agentury Reuters. Ta už prý zaslala do Spojených států oficiální stížnost. Zarážející případ neodůvodněného násilí vůči novinářům pracujícím ve městě Fallúdža přetiskl britský deník The Guardian.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

K incidentu došlo podle zdrojů 2. ledna. Tři iráčtí zaměstnanci agentury: kameramani Salem Urejbi, Ahmed Mohammed Husajn al-Badraní a řidič Sattar Džabar al-Badraní, v oblasti dokumentovali pád americké helikoptéry, při němž zemřel jeden voják.

Hrubé sexuální narážky

Vojáci USA najednou začali na mercedes střílet. Následovalo zadržení neozbrojených pracovníků agentury, a to i přesto, že byli oblečeni do neprůstřelných vest s výrazným nápisem "TISK".

Zatčení se nakonec protáhlo na dlouhé tři dny. Během nich byli Iráčané údajně mučeni. "Přetáhli jim přes hlavy jakési sáčky a říkali jim, že je pošlou přímo do věznice na Guantanámo. Z ničeho nic se k nim přiblížili a zašeptali, co takhle sex?," popisují zdroje události.

Výjimkou prý nebyly ani fyzické útoky, mimo jiné jeden z vojáků přinutil zadrženého k mlčení tím, že mu v momentě, kdy ležel na boku přišlápl ústa botou. Když týraný protestoval, ozvalo se nelítostně, opět s hrubým sexuálním podtextem: "Když nezavřeš hubu, tak tě o...."

Muži se zavázanýma očima museli také dlouhé hodiny stát opřeni rukama o stěnu provizorní cely.

"Brutalita Američanů byla zarážející. Musíte se děsit pří představě, co asi dělají s obyčejnými Iráčany," konstatoval zdroj z Reuters.

Pentagon zatím mlčí

Dvaasedmdesátihodinové vězení odnesli zaměstnanci agentury  psychickými problémy. Jeden z nich má i poraněnou nohu.

Armáda USA nejdříve na případ reagovala stručně: "Byli to nepřátelé." Podle mluvčího 82. výsadkové divize generálmajora Charlese Swannacka se jeho muži jen "bránili". Novináři na ně prý začali střílet.

Američané později od rezolutního tvrzení poněkud ustoupili, dosud se ale nikomu z postižených ani Reuters neomluvili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám