Hlavní obsah

Szijjártó jednal v Havaně. Protiruské sankce srovnal s embargem na Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó srovnal při středeční návštěvě Havany protiruské sankce s americkým embargem na Kubu. Píše to agentura EFE. Podle něj sankce nedosáhly svých cílů a přinesly jen utrpení lidem. Na Kubě Szijjártó jednal s prezidentem Miguelem Díazem-Canelem či ministrem zahraničí Brunem Rodríguezem.

Foto: Miguel Díaz-Canel/Twitter

Péter Szijjártó a Miguel Díaz-Canel při setkání na Kubě

Článek

Szijjártó v Havaně uvedl, že by „doba sankcí a blokád měla být nahrazena dobou dialogu“. Szijjártó dále řekl, že politika spočívající v sankcích a blokádách nedosáhla svých cílů a „jen způsobila utrpení lidem“. Šéf maďarské diplomacie dodal, že svět se nachází v období nejistoty kvůli válce na Ukrajině, rychlému růstu cen či zesilujícími migrační proudy.

Szijjártó dodal, že Maďarsko podobně jako další unijní země každoročně hlasuje pro zrušení embarga ve Valném shromáždění OSN.

Hanba, jak mohou být v EU? Maďarský ministr vedle rozzářeného Lavrova pobouřil

Válka na Ukrajině

Rezoluci obvykle schválí velká většina zemí, Spojené státy ale blokádu ponechávají v platnosti od roku 1960. Ze zákazu obchodování s Kubou existuje několik výjimek, například pro léky či potraviny.

Maďarský ministr se dnes setkal s kubánským prezidentem Díazem-Canelem. Kubánský ministr zahraničí Rodríguez uvedl, že obě země jsou ochotné posilovat vzájemné vztahy. Szijjártó prohlásil, že vidí rozsáhlé možnosti spolupráce s Havanou, například v potravinářství, řešení následků přírodních katastrof či ve školství, napsala maďarská agentura MTI.

Vzdálenost jako ze Země na Měsíc. Šéf maďarské diplomacie létá jako o život

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám