Hlavní obsah

Syn skonal pod WTC, neteř v Columbii

Tragická smrt astronautky Laurel Clarkové je už druhou nešťastnou událostí během 17 měsíců v rodině Douga a Betty Havilandových z Amesu ve státě Iowa. Clarková byla jejich neteř a záběry z posledních chvil jejího života před rozpadem raketoplánu neustále opakovaly televizní záběry. Podobnou hrůzu rodina již prožívala - 11. září 2001.

Foto: Martin Gamba

Vlak City Shuttle

Článek

Tehdy sledovali záběry útoku na věže Světového obchodního střediska (WTC), které napadla dvě letadla unesená teroristy. Mrakodrapy se zřítily a ve svých troskách pohřbily jejich syna Timothyho. "V sobotu nám to připadalo, že jde o výjev, který jsme už jednou viděli. V prvním případě věže hořely a nakonec se zhroutily a rozpadly, stejně jako se v sobotu zhroutila a rozpadla Columbia. Bylo to úplně stejné," říká 76letý duchovní Haviland.

Havilandův syn Timothy pracoval pro firmu Marsh and McLennan v 96. patře severní věže WTC. S Laurel byli přátelé a příbuzní. Timothyho žena přišla při útocích 11. září v New Yorku kromě manžela ještě o bratra Roberta Speara (30) let, který pracoval jako hasič při zdolávání požáru "dvojčat" a uhořel při tom

 Doug Haviland vzpomíná, že poslední zprávu, která mu od Clarkové přišla, dostal elektronickou poštou přímo z vesmíru. "Zrovna včera jsem ji četl. Laurel ráda fotografovala a při jednom přeletu se jí podařilo zachytit záběry Wisconsinu, kde dlouhá léta žila. Moc se těšila, až je bude moci ukázat svým přátelům a rodině. Už to nestačila," říká s očima plnýma slz.

Reklama

Související témata:

Související články

DOBYVATELÉ ORBITU 1.: Columbia byla první

Raketoplán Columbia byl nejstarším strojem ve flotile NASA. Vyroben byl v rámci amerického vývojového programu Space Shuttle. V roce 1981 se stal prvním...

Výběr článků

Načítám