Hlavní obsah

Zmizení boeingu: Podezření znovu padá na kapitána

Tři měsíce po zmizení malajsijského Boeingu 777, který se ztratil cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, nevědí vyšetřovatelé, proč letadlo opustilo svůj kurz. Hlavním podezřelým však podle britského nedělníku The Sunday Times zůstává kapitán. Mimo jiné si na dobu po 8. březnu, kdy se boeing ztratil, nenaplánoval žádné společenské akce.

Foto: Profimedia.cz

Zaharie Ahmad Shah

Článek

Policie nevylučuje mechanickou závadu v letadle, pravděpodobněji ale podle ní za vychýlení letounu s 239 lidmi na palubě mohl lidský zásah.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšetřovatelé postupně očistili celou posádku, až na kapitána Zaharie Ahmada Shaha, napsal britský list s odkazem na své zdroje. Kromě toho, že v kapitánově diáři nebyly po 8. březnu žádné plánované akce, na letovém simulátoru, který měl doma, byly údajně naprogramované lety do vzdálených oblastí Indického oceánu. Právě tam podle analýz boeing doletěl a zřítil se do moře.

Rodina kapitána ztraceného letadla o něm zveřejnila video s pohledem do jeho soukromíVideo: Chumguan Phoon

Policie má podle listu brzy zveřejnit svoji zprávu o průběhu vyšetřování. Policejní mluvčí ale The Sunday Times řekl, že zatím „nelze učinit závěr“, „policie se nadále zabývá nejrůznějšími hypotézami“ a zjištění, k nimž se dospělo, „se stále prověřují“.

Vymazaná data

Vyšetřovatelé zabavili kapitánův trenažér krátce po zmizení letadla. Nejmenované zdroje blízké vyšetřování tehdy řekly americkému deníku Los Angeles Times, že se na něm nic nenašlo. Úřady ale také oficiálně dodávaly, že data v simulátoru někdo nedávno vymazal.

Policie původně také prověřovala, jestli kapitán letadlo neunesl, aby vyjádřil politický protest. Měl být totiž obdivovatelem opozičního vůdce Anwara Ibrahima. Ten byl odsouzen k pětiletému trestu za homosexualitu jen pár hodin před startem letu MH370, napsal server Daily Mail.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Pátrání se po boeingu se nyní přesune do jižnější části Indického oceánu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám