Hlavní obsah

Sopečný ostrov u Japonska se ztrácí v oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iwodžima

Japonská pobřežní stráž v úterý vydala záběry z dronu Mořský strážce, který pozoroval vulkanickou aktivitu kolem Iwodžimy. Ty ukazují, že sopečný ostrov, který tam loni vystoupil z vod Tichého oceánu, už téměř zmizel. Vidět je v podstatě jen kouř vystupující z vody.

Podmořská sopka u JaponskaVideo: Reuters

 
Článek

V důsledku podvodního sopečného výbuchu se doslova z oblaků kouře loni na podzim zrodil nový ostrůvek u ostrova Iwodžima.

„Začátkem listopadu měřil ostrov v průměru zhruba 100 metrů a měl povrch až 20 metrů nad mořem,“ sdělil tehdy analytik Japonské meteorologické agentury Judži Usui.

Samotná podmořská sopka zahájila svou poslední sérii erupcí 21. října 2023. Během deseti dnů se na mělkém mořském dně nahromadil sopečný popel a kameny a jeho vrchol stoupal nad hladinu. Vulkanická aktivita na místě ustoupila a nově vytvořený ostrov se zmenšil, protože jeho „drolivý“ povrch byl snadno odplaven vlnami.

Záběry z dronu ukazují, jak se po sopečné erupci zrodil nový japonský ostrov

Věda a školy

Podle nejnovějších zpráv od japonské pobřežní stráže již ostrov téměř není vidět, ale v okolí prý pokračuje vulkanická aktivita. Kvůli té se vědci původně domnívali, že bude ostrov nadále růst. Lodě proplouvající touto oblastí pobřežní stráž nabádá k opatrnosti.

Ostrovní spojení v roce 2013

Napříč roky takto k japonskému souostroví přibylo několik ostrovů, které pak zase zmizely. Ty největší ostrovy u Japonska vyrostly v letech 1904, 1914 a 1986 a všechny krátce nato podlehly erozi.

Poměrně památně pak v roce 2013 u ostrova Nišinošima vyrostl sopečný ostrov, který se s ním spojil a vytvořil souostroví, jenž podle mnohých připomíná animovaného psa Snoopyho.

Foto: Profimedia.cz

Sopečný ostrov u Nišinošimy

Ostrov Nišinošima, na rozdíl od mnohých jiných sopečných útvarů poměrně trvanlivý objekt, byl tedy přetvořen podmořskou erupcí před 11 lety. Podle Fukašiho Maena, docenta vulkanické geologie z Ústavu pro výzkum zemětřesení na Tokijské univerzitě, se jeho velikost od srpna 2020, kdy došlo k podmořskému sopečnému výbuchu, téměř nezměnila – a rozloha zůstává stále na úrovni zhruba 4,4 km2.

„Je to vskutku vzácné místo, kde můžeme pozorovat raná stadia růstu sopečného ostrova, který navíc unikl tomu, aby vlny způsobovaly jeho erozi,“ konstatoval loni v listopadu docent Maeno podle serveru The Mainichi, což je anglická mutace deníku Mainiči Šimbun.

Před 10 lety v Pacifiku vyrostl nový sopečný ostrov. Nyní je 20krát větší

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám