Hlavní obsah

Záběry z dronu ukazují, jak se po sopečné erupci zrodil nový japonský ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záběry z dronu z Japonska zachytily vzácný okamžik, kdy se v důsledku sopečného výbuchu - doslova z oblaků kouře - rodí nový ostrov. O vzniku nového ostrůvku u Iwodžimy jsme již informovali, agentura AP nyní zprostředkovala vskutku působivé videozáběry toho, co se v oblasti odehrálo. Nepojmenovaná podmořská sopka zahájila svou poslední fázi erupcí 21. října.

Záběry z dronu: Takto se po sopečné erupci zrodil nový japonský ostrov.Video: AP

 
Článek

„Začátkem listopadu měřil ostrov v průměru zhruba 100 metrů a měl povrch až 20 metrů nad mořem,“ sdělil podle zpravodajské stanice BBC analytik Japonské meteorologické agentury Judži Usui.

Samotná podmořská sopka, která se nachází v Tichém oceánu asi kilometr od jižního pobřeží ostrova Iwodžima, zahájila svou poslední sérii erupcí 21. října. Během 10 dnů se na mělkém mořském dně nahromadil sopečný popel a kameny a jeho vrchol stoupal nad mořskou hladinu.

Ostrůvek se zmenšuje

Vulkanická aktivita na místě od té doby ustoupila a nově vytvořený ostrov se poněkud zmenšil, protože jeho „drolivý“ povrch je snadno odplaven vlnami, jak poznamenal Usui. Je tak otázkou, jak dlouho vydrží.

Podmořská erupce vytvořila nedaleko Iwodžimy nový ostrůvek

Věda a školy

Vulkanolog Secuja Nakada z Tokijské univerzity nedávno podle listu The Japan Times uvedl, že ostrůvek tvoří ztuhlá láva, která se po nějaký čas vršila pod mořskou hladinou a po výbuchu sopky ze 30. října se prodrala na povrch. I on upozornil, že ostrůvek může snadno podléhat erozi.

Experti oblast každopádně nadále analyzují a monitorují.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nedaleko japonského ostrova Iwodžima vznikl při nedávné erupci podmořské sopky nový ostrůvek.

Nový kousek pevniny je – stejně jako Iwodžima – součástí Vulkánových ostrovů, což je nejjižnější a neobydlená část Boninských ostrovů, známých také jako souostroví Ogasawara. Tichomořské ostrovy Ogasawara jsou administrativně součástí prefektury Tokio, ač jsou od japonského hlavního města kolem 1000 km daleko.

Kamčatská sopka chrlí dým a popel do desetikilometrové výše

Evropa

Japonsko, které je zemí častých zemětřesení a sopečné činnosti, je proslulé množstvím ostrovů - podle agentury AFP jich čítá přes 6850. Nejznámějším z Boninských ostrovů je právě vulkanický ostrov Iwodžima (oficiálně Iótó), o který Američané za 2. světové války svedli s Japonci urputnou bitvu.

USA tento ostrov okupovaly až do roku 1968, než jej Japonsku vrátily.

Naděje na bílé Vánoce je minimální, El Niňo se protáhne až do jara

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám