Hlavní obsah

Zboží vyrobené v KLDR se dostalo do Evropy. Poslali umělé řasy, harmoniky i ferosilicium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Navzdory sankcím se zboží vyrobené v Severní Koreji dostalo do Francie, Itálie i Jižní Koreje nebo Japonska. Bylo tam dodáno přes Čínu, uvedl specializovaný server NKNews, který se zaměřuje na dění v KLDR. Zjistil to na základě veřejně přístupných dat čínského Generálního celního úřadu. Šlo i o zboží, které se podle sankcí nemůže vyvážet, jako například rudy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Článek

Mezi vyvezenými výrobky bylo několik set akordeonů, mířících do Itálie, i 27 tun umělých řas a podobného kosmetického zboží, které skončilo ve Francii a v Belgii, ale také 1365 tun ferosilicia, což je slitina křemíku a železa, která se využívá ve výrobě oceli i litiny.

Závažnější je však export 1365 tun ferosilicia do Čínské provincie Che-nan. Z té bylo exportováno 1384 tun této komodity do čtyř dalších zemí. Nejvíc, 890 tun, skončilo v Indii, 212 tun na Ukrajině, 157 tun v Japonsku a 125 tun v Jižní Koreji.

RB OSN: Severní Korea se dokázala vyhnout sankcím

Svět

Rudy přitom nesmí KLDR vyvážet a Japonsko patří k nejhalasnějším zastáncům sankcí na Pchjongjang. Podle Korejské asociace pro mezinárodní obchod (KITA) představuje ferosilicium druhou nejvýznamnější exportní komoditu Kimova režimu. Přes Čínu bylo vyvezeno ferosilicium za více než 31 milionů dolarů.

 Vývoz umělých řas a paruk

Severní Korea výrazně zvýšila výrobu umělých řas, obočí a vousů nebo paruk, protože jsou jednou z mála komodit, které může vyvážet. Nejsou totiž vedeny jako průmyslové výrobky, ale jako řemeslné výrobky. Objem však vyráží dech. Severní Korea jich vyvezla 27 tun do tří různých čínských provincií, odkud celý objem až na jeden kilogram putoval do Francie, kde skončilo 19 tun, a do Belgie.

Jen loni v únoru vyvezla KLDR do Číny zboží za 403 milionů. Deset procent z toho tvořily výrobky z vlasů, o které je velký zájem i v Japonsku.

Vyvezeno bylo ze Severní Koreje také 525 akordeonů, které podle údajů čínské celní správy všechny skončily v Itálii. Do Jižní Koreje zase putovalo přes Čínu 32 tun košíků z vrbového proutí. Žádný nezůstal v Číně. Opět ale nejde o porušení mezinárodních sankcí, protože jde opět o řemeslné výrobky.

Země původu samozřejmě není na těchto výrobcích označena a muzikanti ani ženy toužící po hustých řasách však netuší, odkud zboží pochází. KLDR je totiž známá krutými pracovními podmínkami. Ani importéři však nemusejí vědět, kde bylo vyrobeno zboží dovezené z Číny. Itálie nenahlásila žádný import harmonik z KLDR, ale evidovala několik dodávek z Číny a dalších zemí.

„Důkazy jasně naznačují, že severokorejský export do dalších zemí pokračuje přes Čínu,“ uvedl expert na severokorejskou ekonomiku Peter Ward a dodal, „některé z tohoto zboží je pod sankcemi, a to by mohlo ukazovat, že jde jen o vrcholek ledovce.“

Trest pro americkou firmu

V USA, kde platí tvrdší restrikce, se však jeden z výrobců kosmetiky, firma ELF, dostala do problémů. Z Číny v letech 2012 až 2017 dovezla 156 dodávek řas, z nichž 80 procent bylo vyrobeno v Severní Koreji. Za to jí hrozila pokuta až 40 milionů, nakonec zaplatila jen milion, protože obchod netajila a sama upozornila, že zboží možná nepochází z Číny, ale z KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám