Hlavní obsah

Záplavy v čínském městě uvěznily cestující v metru. Když voda stoupala, zvedali děti nad hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře s extrémními lijáky postihly některé oblasti centrální Číny. Bristký list Daily Mail napsal, že region postihla tisíciletá voda. Ve městě Čeng-čou zemřelo nejméně 18 lidí. Svět obletěly záběry lidí uvězněných ve vagonech metra po krk ve vodě. Na jiných záběrech je vidět voda valící se nástupištěm metra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestujícím ve vagonu metra sahala voda až k hrudiVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Mezi nejhůře zasažené patřila linka číslo pět. Lidé uvěznění ve vagonech natáčeli situaci na mobily, údajně jako svědectví svých posledních minut. Rodiče drželi své děti v náručí a nad hlavami, když začala voda stoupat.

Málokdo věřil, že z vodní pasti vyvázne živý. Když se pasažérům nakonec podařilo dostat se ven, popisovali strach, který je svíral ve chvíli, kdy zůstali stát, vypnulo světlo, začala stoupat voda a ve vagonech docházel vzduch.

„Ze spár ve dveřích tekla voda do vagonu stále víc a víc. Kdo jsme mohli, stoupali jsme si na sedačky,“ popisovala žena na serveru Weibo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nástupiště metra se proměnilo v rozvodněnou řekuVideo: Newsflare, AP

Další cestující popisuje, že po neúspěšných pokusech o evakuaci se musel vrátit do vagonu. Voda byla nejprve po kotníky a během 30 minut ji měl po krk. „Během půl hodiny se hladina vody ve vagonu neustále zvyšovala. Od kotníků po kolena až po krk. Vypadla elektřina a za chvilku se začalo těžko dýchat,“ popisoval.

Po nějaké době se k nim dostali záchranáři, kteří je vytahovali stropem vagonů. Přeživší muž jménem Čang státní televizní stanici CCTV: „Košili, batoh, všechno, co jsem mohl vyhodit, jsem vyhodil, abych se co nejrychleji dostal ven.“

Voda se valila nástupištěm

Další lidé stáli na nástupištích, když se kolejištěm začala valit voda. Teprve poté začala evakuace. Za hodinu totiž spadlo více než 20 centimetrů vody. Za tři dny napršelo ve městě Čeng-čou množství srážek srovnatelné s ročním průměrem.

V metru bylo podstatně více lidí než obvykle. Intenzivní deště totiž vyřadily z provozu z mnoho městských autobusů, které jezdí na elektřinu. Lidé proto mnohem více začali využívat metro.

Podzemní dráha v Čeng-čou, která má 153 stanic na několika linkách, v úterý po zaplavení zastavila provoz.

Povodně zasáhly více než desítku měst v regionu a úřady kvůli počasí vydaly v provincii Che-nan, kde žije na 94 milionů obyvatel, nejvyšší stupeň varování. Záběry státní televize CCTV ukázaly ponořená auta, evakuaci obyvatel na raftech. Zrušeny jsou rovněž stovky leteckých spojení.

Foto: China Daily, Reuters

Ve městě Čeng-čou napršelo během tří dnů ročním průměrem

Trhlina v hrázi ohrožuje sedm milionů lidí

Zhruba sedmimilionovému městu Luo-jang hrozí, že ho zaplaví voda z nedaleké přehrady, kde se objevila dvacetimetrová trhlina. Na místo byla vyslána armáda, aby se pokusila hráz provizorně opravit. Úřady zároveň varovaly, že voda stoupla na nebezpečnou úroveň v 16 vodních nádržích v regionu.

V létě jsou v některých částech Číny povodně běžné. Hrozba se však v průběhu desetiletí zhoršila, částečně kvůli rozsáhlé výstavbě přehrad a hrází, které přerušily spojení mezi řekou a přilehlými jezery a narušily nivy, které pomohly absorbovat letní nárůst.

Foto: Zhu Xiang, ČTK/AP

Čínská provincie Che-nan bojuje už druhým dnem se záplavami.

Podle zprávy, kterou minulý týden zveřejnila ekologická organizace Greenpeace, hrozí velkým metropolitním oblastem kolem Pekingu, Šanghaje a Kuang-čou/Šen-čenu vysoké riziko extrémních veder a dešťových srážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám