Hlavní obsah

Záplavy se přesunuly na australský jih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Život osmiletého chlapce a zároveň první oběť v jihoaustralském státě Viktorie si vyžádaly záplavy, které se sem přesouvají ze severovýchodu země, oznámily v úterý agentury AP a AFP. Více než 3500 lidí již bylo z ohrožené oblasti evakuováno.

Článek

Ve městě Shepparton spadl v pondělí malý hoch z pontonu do rozvodněné řeky, když si hrál s bratrem a sestrou. V úterý ho nalezli utopeného. "(Rodina) je otřesena. Byli vzhůru celou noc a doufali, že (chlapec) bude naživu. Bohužel to tak nebylo," uvedl podle AFP místní policista Jason Kelly.

Jihoaustralské město Horsham rozdělila rozvodněná řeka Wimmera na dvě části. Záchranné týmy i obyvatelé tu vrší pytle s pískem, aby zabránili dalšímu šíření vody. Další zhoršení situace meteorologové očekávají během dnešního odpoledne.

"V pět hodin odpoledne tu megafony vyřvávaly" ´evakuace´. Moc se nebojím. Je to jen voda," řekl podle serveru BBC obyvatel Horshamu Brett Insall, který výzvy neuposlechl a zůstal doma.

Ve státě Viktorie bylo podle AP evakuováno více než 3500 osob, voda zde zasáhla již 51 měst a na 1500 nemovitostí. Bez elektřiny se ocitlo na 1000 domácností na severozápadě Viktorie a dalším tisícovkám tato situace hrozí.

Škody má pomoci napravit zvláštní daň

Záplavy v uplynulých týdnech devastovaly severovýchod země. S největší pravděpodobností si vyžádaly více než 30 životů. Potvrzeno je 24 obětí, dalších 12 zůstává nezvěstných.

Na obnovu záplavami poničených oblastí zvažuje australská vláda zavést zvláštní daň, jak uvedla agentura Reuters. Ta by mohla mít formu 1,5procentního navýšení zdravotního pojištění, na němž se ročně vybere přibližně 10 miliard australských dolarů (asi 182 miliard korun).

Obnova ve státě Queensland počítá zhruba s 10 miliardami australských dolarů, celkové škody odhaduje Austrálie pak až na 20 miliard australských dolarů (asi 364 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám