Hlavní obsah

Žádné peníze od Krejčíře jsme nepřijali, tvrdí Africký národní kongres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) nepřijal peníze, které jí darem nabízel český uprchlík Radovan Krejčíř. Serveru Times Live to řekl generální tajemník ANC Gwede Mantashe. Svědci u soudu už loni popsali, že Krejčíř věnoval ANC milión randů (dva milióny korun) na kampaň za znovuzvolení prezidenta Jacoba Zumy a díky svým kontaktům v nejsilnější jihoafrické straně se cítil nedotknutelný.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

„Když dar vypadá podezřele, říkám ne. Když to smrdí, ani o tom neříkám pokladníkovi. Na nabídku říkám: ‘Zmiz’,“ uvedl Mantashe.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudní dokumenty prokazují, že Krejčířovi pobočníci nabídli peníze podnikatelce a zástupci ANC, kteří měli sloužit jako prostředníci. Podnikatelka přiznala, že peníze využila pro osobní účely.

Krejčíř je v JAR ve vazbě. Čelí dvěma soudům. První proces se týká obžaloby z pokusu o vraždy soukromého detektiva a policisty a obžaloby z vraždy muže, který měl být jeho vymahačem dluhů. V druhé procesu čelí obžalobě z únosu a mučení bratra údajného Krejčířova drogového kurýra ještě pět Krejčířových spolupracovníků.

Jihoafrická policie také uprchlého Čecha podezírá z podílu na vraždě libanonského obchodníka, který s Krejčířem spolupracoval.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Krejčířovi v JAR hrozí doživotní trest. Stále ale ještě nebyla vyřešena jeho žádost o azyl v zemi, kam Krejčíř utekl před českou justicí. V České republice byl před dvěma lety odsouzen na deset a půl roku za daňový únik ve výši více než půl miliardy korun.

Reklama

Související články

Soud chce zastavit stíhání Krejčíře za únos

Městský soud v Praze se podle zjištění Práva již podruhé pokouší zastavit trestní stíhání uprchlého Radovana Krejčíře v kauze únosu Jakuba Konečného. Krejčíř...

Výběr článků

Načítám