Hlavní obsah

Z Haagu se ozývá volání po vydání zatykače na Kaddáfího a jeho syna

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

O vydání mezinárodních zatykačů na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa a šéfa tajné služby Abdulláha Sanusiho za zločiny proti lidskosti při potlačování opozice požádal v pondělí Luis Moreno-Ocampo, žalobce Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v Haagu.

Foto: archiv, Právo

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Článek

Za dva a půl měsíce šetření na místě došel k závěru, že všichni tři se podíleli na útocích proti civilistům v jejich domovech, střelbě do demonstrantů ostrou municí, bombardování pohřebních průvodů a zabíjení lidí při odchodu z mešit.

Moreno-Ocampo uvedl, že má důkazy o tom, že Kaddáfí vydával rozkazy, jeho syn verboval žoldnéře a šéf tajné služby se přímo podílel na útocích. O zatykačích nyní rozhodnou soudci ICC. Jejich vydání zúží Kaddáfímu prostor k případnému odchodu do exilu.

Možnost odejít má jen do několika málo afrických zemí, které neuznávají jurisdikci ICC, jako například Zimbabwe. Kaddáfí zatím trvá na tom, že bude bojovat až do konce.

Moreno-Ocampo se věnuje i válečným zločinům spáchaným oběma stranami, včetně útoků povstalců na subsaharské Afričany považované za žoldnéře.

Těžba ropy na území rebelů zatím končí

Ukončení produkce ropy až do ukončení války v Libyi oznámila místní společnost Arab Gulf Oil, která před vypuknutím války těžila čtvrtinu z celkové libyjské produkce 1,6 miliónu barelů denně.

„Nejsme vojenskou společností a Kaddáfího síly jsou všude,“ citoval server listu The Boston Globe zástupce firmy Abdeldžalíla Majúfa.

Vládní jednotky v dubnu vyřadily těžební zařízení v nalezišti Messla a také ropovod do přístavního Tobruku. Na povstaleckém východě se soustředí 80 procent těžby. Naopak na západě ropu těžily západní společnosti, které evakuovaly personál hned na začátku nepokojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám