Hlavní obsah

Vrchol egoismu, kritizuje KLDR Trumpa za odstoupení od klimatické dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea odsoudila amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že odstoupil od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. Severokorejské ministerstvo zahraničí označilo rozhodnutí šéfa Bílého domu z minulého týdne za „vrchol egoismu” a doklad „morálního vakua” v americké vládě. Ve středu o tom informoval list The Daily Telegraph.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský lídr Kim Čong-un

Článek

„Globální oteplování je jednou z největších výzev, kterým lidstvo v současné době čelí,” uvedl v úterý mluvčí ministerstva zahraničí KLDR.

„K odstoupení od dohody vedla politika pod heslem Amerika na prvním místě, kterou Trump prosazuje. Je vrcholem egoismu a morálního vakua, pokud se někdo stará jen o svůj blahobyt, a to dokonce na úkor celé planety,” dodal mluvčí.

Dohodu nepodepsaly pouze Nikaragua a Sýrie. Spojené státy se z ní minulý týden stáhly, což vyvolalo kritické reakce z celého světa. Trump je přesvědčen, že dohoda poškozuje americký průmysl. Komentátoři a komici si v minulých dnech dělali z amerického prezidenta legraci, že odstupuje od mezinárodní dohody, kterou schválily i tak kritizované země jako KLDR.

Severokorejské ministerstvo zahraničí uvedlo, že stažení z klimatické dohody je ze strany USA „krátkozraké a hloupé rozhodnutí, které ignoruje fakt, že globální ochrana životního prostředí je v jejich zájmu“.

Hon za jadernými zbraněmi a útrapy obyvatel

Jeden z představitelů severokorejské diplomacie přirovnal odstoupení Spojených států od dohody k podobně „sobeckému jednání“, jakým je například postoj Washingtonu k „jaderné otázce na Korejském poloostrově“. Severní Korea uskutečnila již pět jaderných zkoušek a v posledních době také nespočet raketových testů, přestože jí to zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Severokorejský komunistický režim čelí kromě svého zbrojního programu opakovaným kritikám kvůli porušování lidských práv. Podle zprávy vyšetřovatelů OSN z roku 2014 je v táborech nucených prací v KLDR odhadem 80 tisíc až 120 tisíc vězňů.

Mimo rozsáhlých politických represí, zahrnujících i četné popravy, zpráva upozorňuje také na perzekuce na základě náboženství, rasy a pohlaví, na zotročování obyvatelstva, systematické mučení vězňů a na sexuální násilí páchané na severokorejském obyvatelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám