Hlavní obsah

Vietnamec podlehl ptačí chřipce, snědl nakažená kuřata

– HANOJ

Ptačí chřipka si vyžádala ve Vietnamu život 41letého muže ze severu země, ve čtvrtek to oznámil ředitel odboru pro prevenci z ministerstva zdravotnictví Nguyen Huy Nga. Muž se stal už druhou obětí viru H5N1 v zemi od začátku roku. Ve Vietnamu se od roku 2003 nakazilo nemocí 103 lidí, 49 jich viru podlehlo.

Článek

Nguyen Van San zemřel ve středu v hanojské nemocnici pro tropické choroby. Žil v provincii Hai Duong asi 50 kilometrů východně od metropole. Asi deset dní se cítil špatně poté, co s dalšími příslušníky rodiny snědl nemocná kuřata.

"Nikdo další z jeho rodiny není nemocný, ale monitorujeme je,“ uvedl ředitel provinčního veterinárního úřadu Dong Van Chuc.

Minulý měsíc podlehl ptačí chřipce dvaatřicetiletý muž ze severní provincie Tuyen Quang. I on zkonzumoval maso nemocných kuřat a kachen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Nebezpečí, že se ptačí chřipka nyní rozšíří mezi drůbeží a také mezi lidmi, je nyní vysoké, protože je chladno a hodně drůbeže bylo převáženo a pozabíjeno v souvislosti s oslavou lunárního nového roku,“ uvedl Nga.

Vitenam byl dlouho nejvíce postižen nemocí, ale masivní vybíjení drůbeže šíření viru zastavilo a smutný primát převzala Indonésie, kde počet obětí viru už překročil stovku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám