Hlavní obsah

Vietnam zakázal film Barbie. Prý přiznává Číně nároky na Jihočínské moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj zakázala první hraný film o panence Barbie, který se chystá do kin po celém světě. Důvodem je údajná scéna s mapou jihovýchodní Asie, která uznává čínské nároky na Jihočínské moře včetně oblasti u vietnamského pobřeží. Informovaly o tom tiskové agentury s odkazem na státní média.

Barbie, trailerVideo: Vertical Entertainment CZ

 
Článek

Na mapě ve filmu je údajně znázorněna přerušovaná čára ve tvaru písmene „U“, jíž si tradičně Peking nárokuje zmíněné moře, které je bohaté na zdroje, uvedl server BBC News. Vyznačená oblast zahrnuje pobřeží a hranici vietnamského kontinentálního šelfu, kde Hanoj leží. Podle médií zatím není jasné, o jakou scénu se jedná.

Hollywoodský snímek o slavné panence z hračkářského impéria Mattel s Margot Robbieovou a Ryanem Goslingem v hlavních rolích měl být ve Vietnamu uveden 21. července. Vietnamská kina ale datum premiéry stáhla ze svých internetových stránek.

Panenka Barbie se už dříve objevila v animovaných filmech, ale nikdy v celovečerním hraném snímku. Režie se ujala Greta Gerwigová, která spolu s partnerem Noahem Baumbachem napsala i scénář. V českých kinech bude mít film premiéru 20. července.

Komedie Barbie studia Warner Bros. není jediným snímkem, který Vietnam kvůli zobrazení přerušované čínské čáry zakázal. Hanoj v roce 2019 stáhla z kin pohádku z dílny amerického studia DreamWorks Sněžný kluk, jež vznikla v čínské koprodukci. O tři roky později cenzurní úřad neschválil akční film Uncharted s Tomem Hollandem a Markem Wahlbergem v hlavních rolích.

Peking považuje za své téměř celé Jihočínské moře a u jeho útesu buduje umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Čínské nároky neuznal v roce 2016 mezinárodní rozhodčí soud v Haagu, Peking však oznámil, že se tímto rozhodnutím nebude řídit. Na různé části Jihočínského moře vznášejí nárok Vietnam, Filipíny, Brunej, Indonésie, Malajsie, Tchaj-wan a Japonsko.

Čína zuřila na jednání OSN o námořní bezpečnosti

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám