Hlavní obsah

Vedení Tálibánu nahradilo zatčeného Baradara

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mulla Umar jmenoval dva nové zástupce za svého vojenského velitele mullu Abdula Ghaního Baradara, kterého zatkli v Pákistánu. V úterý to uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Zatčený vojenský šéf Tálibánu mulla Abdul Ghaní Baradar

Článek

Baradara podle prohlášení Tálibánu nahradili Abdul Kajjúm Zakír a Achtar Muhammad Mansúr.

O Zakírovi nedávno velení NATO informovalo v souvislosti s ofenzivou na jihu země. Asi třicetiletý Zakír tam podle aliance řídí povstalecké akce. K tálibům se znovu přidal po svém propuštění z věznice Guantánamo v roce 2007. Američané ho tam věznili šest let.

Mansúr, kterému je přes čtyřicet let, byl součástí vlády Tálibánu před jejím svržením Američany po leteckých útocích na USA 11. září 2001.

Tálibán chce podle prohlášení jmenováním nových zástupců dokázat, že „jedno zatčení nemá na hnutí vliv“.

O Baradarově zatčení informovaly americké a pákistánské úřady v polovině ledna. Bližší podrobnosti nejsou známy kromě toho, že se zatčení událo v Karáčí. Podle některých médií bylo ale zatčení ránou pro vyjednavače afghánské vlády i OSN, kteří s ním byli v kontaktu. [celá zpráva]

Tálibán uvedl, že nově jmenovaní zástupci odmítají rozhovory s velením NATO či afghánskou vládou a podporují pokračování ozbrojeného odporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Karzáího zatčení dvojky Tálibánu naštvalo

Afghánská vláda vedla tajné rozhovory s mužem číslo dvě povstaleckého hnutí Tálibán, když došlo k jeho zadržení v Pákistánu. Zatčení mully Abdul Ghaního...

Výběr článků

Načítám