Hlavní obsah

Ve světě se šíří tuberkulóza odolnější proti lékům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tuberkulóza se v posledních letech rychle šíří v Číně, v Indii a v zemích bývalého Sovětského svazu. Ve čtvrtek o tom informoval britský lékařský časopis Lancet, který uvedl, že v roce 2007 bylo ve světě zaznamenáno 9,27 miliónu nových případů tuberkulózy. U každého devátého nakaženého navíc nezabíraly léky.

Foto: Lucy Hornby, Reuters

Čínský lékař v plicní nemocnici v Pekingu s ženou nakaženou multirezistentní tuberkulózou

Článek

Lancet varoval právě před multirezistentní tuberkulózou, která je odolná proti nejméně dvěma druhům léčiv. Od roku 2006 bylo zaregistrováno přes půl miliónu případů multirezistentní tuberkulózy, z toho polovina v Číně a v Indii. V devíti zkoumaných zemích bývalého Sovětského svazu dosahoval podíl nemocných multirezistentní tuberkulózou sedm až 22 procent. Nejvíce jich bylo v Baku.

Autoři studie uvádějí, že země bývalého Sovětského svazu zažívají velkou epidemii tuberkulózy a že procento multirezistentních variant této nemoci je tam nejvyšší za celých třináct let, co se o ní shromažďují údaje.

Tuberkulóza je velkým problémem především v chudších zemích. Ve Francii, Nizozemsku nebo Velké Británii, je podíl multirezistentní tuberkulózy nanejvýš jedno procento. V České republice činí tento podíl podle loňských údajů asi dvě procenta. Celkově patří ČR k zemím s velmi nízkým výskytem tuberkulózy - v roce 2007 bylo zaznamenáno 871 nových případů, z čehož 15 procent tvořili cizinci.

Nemohl jsem dýchat, říká muž nakažený tuberkulózou. Zdroj: Stream.cz

Nemohl jsem dýchat, říká muž nakažený tuberkulózou. Zdroj: Stream.cz

Tuberkulóza

Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se jí také Kochův bacil podle jejího objevitele Roberta Kocha, který jej v roce 1882 jako první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis.

Nejčastěji se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který může vzácně doprovázet chrlení krve. První fáze nemoci může proběhnout i bezpříznakově.

Nemoc se léčí v několika fázích směsí medikamentů, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, i pak se však nemocný dále pozoruje.

Reklama

Výběr článků

Načítám