Hlavní obsah

Válka v Libyi stála 30 000 lidských životů, uvedla nová vláda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Šestiměsíční občanská válka s účastí NATO v Libyi si vyžádala nejméně 30 000 lidských životů. Dalších přinejmenším 50 000 lidí bylo v konfliktu zraněno. Ve středu to podle agentury AP oznámil ministr zdravotnictví nové, prozatímní vlády Nagi Barakat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Libyi našli masový hrob s 35 tělyVideo: Reuters

 
Článek

Je to první komplexnější odhad počtu obětí bojů Muammara Kaddáfího s opozicí podporovanou NATO. Barakat uvedl, že odhad je založen na údajích z nemocnic, místních úřadů i od bývalých povstaleckých velitelů.

Přesnější počet bude znám teprve v následujících týdnech, upozornil ministr. Ovšem vzhledem k tomu, že nejméně 4000 lidí je stále pohřešováno, očekává vyšší počet mrtvých. Někteří lidé zůstávají zadržováni v Kaddáfího baště, městě Syrta, uvedl Barakat. Jiní byli narychlo pohřbeni a nyní jejich těla exhumují. Pátrací týmy neustále objevují nové masové hroby.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Síly libyjské opozice u Syrty

Statistika navíc není kompletní vzhledem k tomu, že nová garnitura neovládá celou zemi.

Tragické osudy v Misurátě

Z odhadovaných 30 000 mrtvých je podle Barakata asi polovina Kaddáfího bojovníků. Chámisova jednotka, jádro Kaddáfího sil vedené jeho synem Chámisem, přišlo asi o 9000 vojáků.

Mezi místa s nejvyšším počtem obětí se řadí třetí největší město Libye Misuráta, kde zemřelo nejméně 2000 bojovníků i civilistů. Tisíce dalších lidí v městě byly zraněny včetně 900 osob, které přišly o ruce nebo nohy. Z celkem 50 000 zraněných je 20 000 lidí zraněno vážně.

V Libyi žije necelých 6,5 miliónu lidí.

Reklama

Související články

Kaddáfí popírá, že by mířil do Nigeru

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který je na útěku, popřel, že by mířil do Nigeru. Podle něj je to pustá lež. Syrské televizi řekl, že zůstává ve své vlasti...

Výběr článků

Načítám