Hlavní obsah

V Severní Koreji je americký ministr zahraničí, měl by se vrátit s vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Tokio/Peking

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazil ve čtvrtek do Severní Koreje. Předpokládá se, že by se odtamtud měl vrátit se třemi Američany, kteří tam byli vězněni. Také by měl domluvit termín schůzky mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, uvedla kancelář jihokorejského prezidenta.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

„Očekáváme, že se vrátí s datem a časem schůzky a se zajatci,“ řekl představitel kanceláře jihokorejského prezidenta Mun Če-ina jihokorejské tiskové agentuře Jonhap.

Pompeo agentuře Reuters už během letu do KLDR řekl, že doufá, že doladí agendu jednání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Rovněž řekl, že na programu bude i otázka Američanů vězněných v Severní Koreji. Zatím ale od Pchjongjangu neměl závazek, že by je propustila.

Věznění Američané

V KLDR jsou v současnosti vězněni tři Američané korejského původu. Deset let nucených prací za „rozvracení komunistického režimu a špionáž” si odpykává 62letý americký misionář Kim Tong-čchol. Devětapadesátiletý Kim Sang-tuk, rovněž známý pod jménem Tony Kim, který strávil měsíc výukou účetnictví na Pchjongjangské univerzitě věd a technologií, byl podle agentury AP loni odsouzen na 15 let za „protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu”. A stejným obviněním čelí i 55letý Kim Hak-song, který je nyní ve vazbě.

Minulý týden jihokorejské zdroje informovaly, že všichni tři byli převezeni z pracovního tábora do hotelu nedaleko metropole Pchjongjangu. Jižní Korea se snažila přesvědčit KLDR, aby prokázala dobrou vůli a při příležitosti plánované schůzky Kima s Trumpem trojici propustila jako gesto dobré vůle vůči USA. [celá zpráva]

Horečná diplomatická aktivita

Pompeo se vydal do Severní Koreje na předem neohlášenou návštěvu. Podle agentury Reuters přicestoval do severokorejské metropole Pchjongjangu z Japonska a zamířil do hotelu Koryo. Jde o jeho druhou návštěvu Severní Koreje během necelých šesti týdnů.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kim Čong-un se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingemVideo: Reuters

Pompeo přicestoval do KLDR po neočekávané návštěvě severokorejského vůdce Kim Čong-una v čínském přístavu Ta-lien, kde v pondělí a v úterý jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ten při jednání nepřímo vyjádřil podporu připravovanému summitu Spojených států a KLDR, který by se měl uskutečnit na přelomu května a června. „Podporujeme odhodlání Severní Koreje pracovat na odstranění zbraní z Korejského poloostrova. Podporujeme také plán KLDR a USA vyřešit otázky na poloostrově prostřednictvím dialogu,” řekl Si podle čínské televize CCTV.

Kim podle ní na schůzce zopakoval svůj slib denuklearizace: „Severní Korea nepotřebuje vlastnit jaderné zbraně, pokud příslušná strana upustí od nepřátelské politiky a bezpečnostních hrozeb namířených vůči KLDR.“[celá zpráva]

Po schůzce se sešli v Tokiu jihokorejský prezident Mun Če-in, čínský premiér Li Kche-čchiang a japonský premiér Šinzó Abe. Shodli se, že je potřeba zbavit Korejský poloostrov jaderných zbraní a nastolit v celé oblasti severovýchodní Asie mírovou atmosféru. Dali najevo naděje. „Očekávám, že dojde k dialogu a otázka Korejského poloostrova se vyřeší politicky,“ řekl Li. Abe zdůraznil potřebu „úplné a ověřitelné likvidace severokorejských zbraní hromadného ničení, balistických raket a jaderných zbraní“.

Reklama

Výběr článků

Načítám