Hlavní obsah

V Pákistánu obvinili z rouhání osmiletého chlapce

Novinky,
Islámábád

Osmiletý chlapec z hinduistické rodiny je nejmladším člověkem v Pákistánu, který je stíhán za rouhání. Podle obvinění záměrně močil na koberec v knihovně, kde jsou muslimské náboženské knihy. Chlapec je v ochranné vazbě a jeho rodina se skrývá, uvedl list The Guardian. Ten zná identitu rodiny, ale její jméno z bezpečnostních důvodů nezveřejnil.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Hinduistický chrám, který napadli muslimové v Pandžábu

Článek

„On si ani není vědom takových věcí, jako je blasfemie. Byl z ní falešně obviněn. Ještě nerozumí tomu, co je zločin a proč byl týden ve vězení,“ řekl listu jeden z příbuzných.

Z močení na koberec byl hoch obviněn minulý týden, po týdnu byl propuštěn na kauci.

Dav muslimů však v reakci na nesouhlas s propuštěním chlapce ve středu napadl holemi a železnými tyčemi hinduistický chrám ve městě Bhong v okrese Rahim Jar Chán ve státě Pandžáb.

Velvyslanci v Pákistánu unesli dceru a mučili ji

Blízký a Střední východ

Kvůli útoku na chrám, ve kterém byly poničeny sochy a spáleny vstupní dveře, bylo v sobotu zadrženo dvacet lidí. V okrese je od čtvrtka nasazena armáda.

Rodina se po tomto útoku skrývá. „Museli jsme opustit naše obchody a práce, celá komunita je vystrašená a bojíme se odezvy. Už se nechceme vrátit. Nevidíme žádné konkrétní a smysluplné akce, které by se podnikly proti pachatelům nebo na zajištění bezpečnosti menšin, jež tam žijí,“ uvedl člen rodiny.

Zákonodárce a předseda Pákistánské hinduistické rady Rameš Kumár k dění uvedl: „Útok na chrám a obvinění osmiletého chlapce z rouhání mě skutečně šokovaly. Více než sto domů hinduistické komunity je prázdných kvůli strachu z útoku.“

Mluvčí policie z okresu Rahim Jar Chán Ahmad Nawaz řekl: „Policie stíhá útočníky a policejní týmy provádějí razie s cílem zatknout pachatele.“

Odmítli dát pákistánským policistům burgery zdarma, druhý den je zatkli

Koktejl

Za rouhání lze v Pákistánu udělit od roku 1986 trest smrti, žádný však nebyl vykonán. Dav však často podezřelé napadal a někdy je i zavraždil.

Reklama

Výběr článků

Načítám