Hlavní obsah

V KLDR popravili místopředsedu vlády

Soul
Aktualizováno

Severní Korea popravila místopředsedu vlády pro vzdělání a udělila důtku dalším dvěma vysoce postaveným činitelům. Uvedlo to ve středu jihokorejské ministerstvo pro sjednocení Koreje, které citovala agentura Jonhap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popravený Kim Jong-čin na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Ministerstvo oznámilo, že v srpnu stanul před popravčí četou 63letý vicepremiér Kim Jong-čin. Měl být zastřelen za "protistranickou a protirevoluční agitaci" a také za údajnou korupci. Obviněn byl po zatčení a ostrém výslechu, které následovaly poté, co patrně usnul během projevu Kim Čong-una v parlamentu. Podle Soulu ho někdo udal za "špatné držení těla při sezení na tribuně".

Jak uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení, vládě se podařilo potvrdit jeho popravu „prostřednictvím různých kanálů”. Žádné bližší podrobnosti ale nesdělil.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Popravený vicepremiér KLDR Kim Jong-čin na snímku vedle severokrejského lídra Kim Čong-una

Potrestán byl i 71letý předseda oddělení Sjednocené fronty Kim Jong-čchol, jenž má na starosti vztahy mezi oběma Korejemi. V půlce července byl na měsíc poslán do zemědělského družstva na převýchovu. Podobná družstva jsou ve skutečnosti pracovní tábory.

Jestliže se tyto zprávy potvrdí, znamenalo by to, že severokorejský vůdce Kim Čong-un přikročil k nové sérii opatření, která mají za cíl udržet poslušnost jeho nejbližších spolupracovníků, poznamenala agentura Reuters.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Kim Čong-un stojí v čele KLDR od roku 2011 a podle Jižní Koreje od té doby nechal zlikvidovat na 70 představitelů státu. Pchjongjang zprávy o likvidacích politiků nepotvrzuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám