Hlavní obsah

V Japonsku po více než roce obžalovali muže, který zapálil filmové studio. Zemřelo 36 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská prokuratura ve středu obžalovala 42letého muže podezřelého ze žhářského útoku na studio animovaného filmu v Kjótu, který si loni 18. července vyžádal 36 mrtvých a 33 zraněných, uvedla agentura Kjódó. Podle ní ho zřejmě lékaři shledali příčetným, když šlo o předem připravenou akci. Před žhářským útokem na KyoAni, jak se zkracuje název studia Kyoto Animation Inc., si koupil benzín.

Foto: Kyodo, Reuters

Požár filmového studia v japonském Kjótu

Článek

Dvaačtyřicetiletý Šindži Aoba byl obžalován z několika trestných činů včetně vraždy až více než rok po činu. O jaké další trestné činy jde, zatím nebylo zveřejněno. Zřejmě mu může hrozit i trest smrti.

Policie na něj vydala zatykač krátce po požáru, oficiálně ho však kvůli těžkým zraněním a popáleninám zatkla až letos v květnu, protože byl dlouho v bezvědomí. Aobu policisté zatkli v nemocnici, kde se ke svému činu přiznal. „Myslím si, že jsem s pomocí benzínu mohl zabít hodně lidí.“ Domníval se však, že oběti jsou jen dvě, uvedla policie.

Japonské studio anime filmů zapálil žhář, přes třicet mrtvých

Svět

Aoba byl zadržen hned po útoku u místa činu, kde policistům řekl, že útočil, protože mu KyoAni ukradli román. To firma popřela. Před útokem společnost uspořádala veřejnou soutěž, kam mohli lidé posílat své náměty. Slíbila, že vítězné budou zpracovány do filmu. Firma odmítla sdělit, zda tam nějaký text poslal i Aoba.

Otázka příčetnosti

Protože se Aoba léčil s duševní poruchou, nebyla si policie a žalobci jisti, zda může být stíhán. Mezi 9. červencem a 11. prosincem, když byl ve vazbě, se podrobil psychiatrickému vyšetření. Podle agentury Kjódó zřejmě potvrdilo příčetnost, když šlo o předem připravený čin.

Japonský žhář si filmové studio obhlížel několik dní

Evropa

Aoba je ve vazební věznici v Ósace, která má vlastní zdravotnické zařízení. Je stále upoután na lůžko a jeho stav vyžaduje každodenní péči.

Aoba 18. července loňského roku vešel do renomovaného kjótského studia Kyodo Animation, kde polil benzínem vchod a zapálil. Podle výpovědi svědků u toho křičel "Zdechněte". Zaměstnanci neměli před rychle se šířícím požárem kudy utéci.

Ukradli mi román, hájí se žhář z Kjóta, který požárem zabil 33 lidí ve filmovém studiu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám