Hlavní obsah

V Japonsku rychle rostou počty nakažených, covid sužuje i sportovce na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Na olympiádě se koronavirem nakazilo dalších 24 lidí včetně tří sportovců, uvedli pořadatelé podle agentury Kjódó. Je to dosud nejvyšší denní počet. Ve středu také poprvé počet nově nakažených v zemi překročil 10 000 a v Tokiu zaznamenali 3865 nových případů.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Japonci v rouškách v centru Tokia

Článek

Na olympiádě se nakazilo už 193 lidí včetně dvacítky sportovců. Naposled byl pozitivní mistr světa ve skoku o tyči Sam Kendricks. Česká výprava patří k nejpostiženějším. Dva lidé ze zahraničí byli kvůli covidu hospitalizováni.

Největší krizí je, že společnost necítí pocit rizika.
Šigeru Omi, zdravotní poradce<br />

V Tokiu zaznamenali ve středu 3865 nových případů nákazy covidem-19, už druhý den za sebou tak byl překonán nejvyšší počet nákaz v metropoli, přitom teprve v úterý padla hranice 3000.  V Japonsku ve středu také poprvé přibylo 10 000 nových případů nákazy.

Do celonárodních čísel se navíc nezapočítávají nákazy odhalené na hrách.

Sedmidenní celostátní průměr je nyní v Japonsku 28 nakažených na 100 000 obyvatel, zatímco v Tokiu je to 88, uvedlo japonské ministerstvo zdravotnictví. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse je sedmidenní průměr nyní ve Spojených státech na hodnotě 18,5, ve Velké Británii 48 a v Indii 2,8.

„Ještě nikdy jsme nezažili šíření nákazy v takovém rozsahu," řekl novinářům mluvčí japonské vlády Kacunobu Kató.

Japonci jsou k nakaženým olympionikům nemilosrdní

Svět

„Největší krizí je, že společnost necítí pocit rizika,“ řekl parlamentnímu výboru hlavní zdravotní poradce Šigeru Omi, který doufá, že se to nyní změní, „počet (v Tokiu) překonal (poprvé) 3000 a to by mohlo působit jako výstraha“. Dodal, že pokud se situace nezmění, bude chtít po vládě, aby dala lidem jasnější vzkaz.

Japonští zdravotničtí experti varují, že růst nových případů vyvolává tlak na zdravotní systém. Premiér Jošihide Suga zvažuje, že by výjimečný stav, který platí v Tokiu, byl rozšířen i na sousední tři provincie.

Reklama

Výběr článků

Načítám