Hlavní obsah

V Íránu byly otráveny desítky dívek z několika škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky dívek byly v sobotu otráveny v několika školách po celém Íránu. Náhlé respirační potíže se u školaček v zemi objevují opakovaně během posledních více než čtyř měsíců. Některé dívky musely být hospitalizovány. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média.

Foto: Profimedia.cz

Dívky v íránských školách byly otráveny už dříve

Článek

Již od konce loňského listopadu se dosud nevysvětlené zdravotní potíže projevily u několika tisíc dívek. Otrava způsobuje slabost a mdloby, některé dívky musely být převezeny do nemocnic.

Íránský poslanec Hamíd Réza Kazemí, který je šéfem komise zabývající se prošetřováním všech případů, již v pátek v rozhovoru se státní televizí uvedl, že „do dvou týdnů“ bude zveřejněna závěrečná zpráva jeho komise.

Nejméně „60 studentek bylo (dnes) otráveno v dívčí škole“ v provincii Chúzestán na jihozápadě Íránu. Školačky byly otráveny rovněž „v pěti školách v Ardabílu na severozápadě“ země. Objevila se u nich „úzkost, dušnost a bolest hlavy“, citovala tisková agentura IRIB nejmenovaný místní zdroj.

Některé americké sankce proti Íránu porušují mezinárodní právo, uvedl soud

Amerika

Oficiální zpráva ze 7. března informuje, že se incidenty týkají až 5000 studentů ve 230 školách, které se nacházejí ve 25 z 31 íránských provinciích. Podle lidskoprávních aktivistů údajné otravy zasáhly dokonce přes 7000 studentů.

Někteří Íránci se domnívají, že za útoky na dívčí školy stojí zastánci tvrdé linie, kteří chtějí mladým ženám zabránit ve studiu. Jiní naznačují, že otravy by mohly být mstou režimu za to, že dívky a mladé ženy měly klíčovou roli v celostátních protivládních protestech, které v Íránu propukly loni v září po smrti 22leté ženy kurdského původu Mahsy Amíníové. Ta zemřela, když ji zadržela mravnostní policie kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musejí od islámské revoluce z roku 1979 na veřejnosti nosit.

Rijád chce po USA pomoc s jaderným programem

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám