Hlavní obsah

Některé americké sankce proti Íránu porušují mezinárodní právo, uvedl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé americké sankce proti Íránu podle Mezinárodní soudního dvora (ICJ) porušují mezinárodní právo a Teherán má nárok na odškodnění. Na jeho výši se Írán a USA mají možnost dohodnout do 24 měsíců; pokud tak neučiní, stanoví jej soud se sídlem v Haagu později, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Mezinárodního soudního dvoru v Haagu

Článek

Soud konstatoval, že Washington zmrazením íránských aktiv porušil bilaterální dohodu o přátelství a ekonomických vztazích z roku 1955.

Pro Írán je to ale jen částečné vítězství; ICJ uvedl, že nemůže Spojeným státům nařídit, aby uvolnily zmrazená aktiva íránské centrální banky za 1,75 miliardy dolarů (37,8 miliardy Kč), jak si Írán nárokoval.

Spojené státy z dotyčné smlouvy o přátelství odstoupily v roce 2018. Soud v Haagu nicméně dnes uvedl, že dohoda byla stále v platnosti, když administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa sankce v srpnu 2018 zavedla.

Američané zaútočili v Sýrii. Trestali vražedný útok íránského dronu

Blízký a Střední východ

Na zmrazené finance íránské centrální banky podle Reuters ICJ svou jurisdikcí nedosáhne, jelikož banka není komerční institucí, a tudíž není chráněna smlouvou o přátelství a ekonomických vztazích.

Právní poradce amerického ministerstva zahraničí Rich Visek má rozhodnutí za „významné vítězství“ pro Spojené státy.

„Soudci odmítli valnou většinu íránských argumentů,“ napsal Visek v prohlášení pro agenturu AP. Rozhodnutí však uvítalo i íránské ministerstvo zahraničí, podle kterého soud potvrdil, že íránská pozice je oprávněná a americké jednání bylo nesprávné.

Írán ohledně sankcí podal stížnost k ICJ v roce 2016. Zmrazených 1,75 miliardy dolarů nařídil americký nejvyšší soud vyplatit pozůstalým po obětech teroristických útoků, konkrétně například po bombovém útoku v Libanonu z roku 1983 a dalším útokům patrně spojeným s Teheránem.

Peníze jsou prozatím i s úroky na účtu v americké Citibank v New Yorku, uvedla AP.

Rozhodnutí soudci ICJ dnes vydali po hlasování, ve kterém pro něj zvedlo ruku deset soudců, proti bylo pět.

Mezinárodní soudní dvůr sídlí v haagském Paláci míru v Nizozemsku a je jedním z šesti hlavních orgánů OSN.

Jeho hlavním úkolem je řešit spory mezi státy a podávat posudky o právních otázkách na žádost oprávněných orgánů. Soud se zabývá například četnými územními spory, v posledních letech rovněž otázkami genocidy.

Rozhodnutí ICJ jsou právně závazná, soud však nemá žádný nástroj, jak je vymáhat. USA i Írán patří do skupiny zemí, které jeho rozhodnutí v minulosti nebraly v potaz, připomíná AP.

Teherán se dohodl s Moskvou na nákupu stíhaček Su-35

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Soudní dvůr

Výběr článků

Načítám