Hlavní obsah

V Afghánistánu zastřelili japonského lékaře. Deset let vedl charitativní organizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Japonský lékař a šéf japonské nevládní charitativní organizace Peace Medical Service (PMS) Tecu Nakamura se stal terčem útoku v afghánské provincii Nangarhár. Střelec zaútočil na jeho auto, po útoku byl Nakamura v kritickém stavu převezen do nemocnice, kde zemřel, uvedla agentura AP s odvoláním na mluvčího nemocnice. Při útoku bylo také zabito pět Afghánců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘI: Vražedný útok na japonského lékaře v AfghánistánuVideo: Reuters

 
Článek

Útok byl podle mluvčího guvernéra Attaulláha Choghjaniho spáchán kolem osmé ráno, když jel do Dželalabádu „monitorovat projekty“.

„Řidič doktora Nakamury a jeho čtyři strážci byli střelbou zabiti. Nakamura byl převezen do nemocnice,“ řekl těsně po útoku mluvčí Choghjani televizi TOLO.

Podle agentury AFP jsou mezi oběťmi tři jeho strážci, řidič a kolega.

Nakamura zemřel krátce poté, co byl letecky převezen do nemocnice na základně Bagrám u Kábulu, řekl její mluvčí Gulzada Sanger.

Útočník zůstává neznámý

Na místě útoku zůstal prostřílený automobil. Útočníkům se podařilo utéci, přiznal mluvčí Choghjnai. Policie útok vyšetřuje.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Že by s útokem měla něco společného, odmítla prostřednictvím svého mluvčího Zabíhulláha Mudžáhida i organizace Tálibán. „Organizace podílející se na obnově Afghánistánu mají s islámským státem (Tálibánu) dobré vztahy a nejsou považovány za terč bojovníků.” V oblasti však působí také samozvaný Islámský stát.

Foto: ČTK/AP

Japonský lékař Tecu Nakamura zabitý v Afghánistánu

Nakamura v provincii pracoval deset let a prezident Ašraf Ghání mu nedávno udělil čestné občanství. Nakamura před deseti lety vystřídal svého japonského kolegu Kazuju Ita, který byl unesen a zabit.

PMC podle agentury AFP provozuje kliniku na východě Afghánistánu a zaměřuje se také na zemědělské a zavlažovací projekty.

AFP připomíná, že útoky na nevládní organizace nejsou v Afghánistánu běžné. Kromě toho dnešního k nim patří i útok z 29. listopadu, při němž v Kábulu zemřel americký pracovník rozvojového programu OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám