Hlavní obsah

V Afghánistánu zahynulo při útocích Tálibánu dvakrát více policistů než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Více než 2000 afghánských policistů zahynulo letos během sezóny bojů, která trvá od jarního tání sněhu do návratu zimy. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na náměstka afghánského ministra vnitra. Podle agentury Reuters je počet obětí z řad policie dvojnásobný ve srovnání s loňským rokem.

Foto: Anwarullah , Reuters

Afghánští policisté na místě atentátu v Chóstu.

Článek

Policisté trpí nedostatkem moderních zbraní, obrněných vozidel a nemají potřebný výcvik, konstatovala agentura Reuters. Ke zvýšení počtu obětí také podle analytiků přispěl fakt, že mezinárodní jednotky připravují ukončení svých bojových akcí v Afghánistánu, již předaly odpovědnost za bezpečnost v zemi afghánským složkám a Tálibán se snaží četnými útoky dokázat neschopnost afghánských policistů a vojáků.

V letošním roce oznámil Tálibán zahájení svých bojových operací 27. dubna. Od tohoto dne podle náměstka ministra vnitra Sálima Ihsáse „Tálibán provedl 6604 operací, 50 sebevražedných atentátů a 1704 přímých útoků na policii“.

Aktivity rebelů způsobily smrt „1273 příslušníkům národní policie a 779 členům místní policie“. Zranění při nich utrpělo 5500 policistů a civilistů, řekl Ihsás AFP. „Končící (bojové) období bylo velmi složité,“ konstatoval generál Ihsás, „rebelové chtěli dokázat, že afghánské bezpečnostní složky nejsou schopny zajistit bezpečnost v zemi, ale naše armáda a policie je neutralizovaly.“ Podle Ihsáse se většina akcí povstalců soustřeďuje na provincie blízké Kábulu, jako je Lógar či Ghazní.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Oběti z řad vojáků afghánské armády ministerstvo obrany pravidelně nezveřejňuje. Podle ministerstva obrany ale každý měsíc v konfliktu umírá téměř 400 afghánských vojáků a policistů.

Neutuchající násilí v Afghánistánu ze strany Tálibánu a s ním spojených skupin vzbuzuje obavy, že po odchodu mezinárodních sil ISAF, jejichž mandát končí příští rok, vypukne v zemi opět občanská válka. Nyní je v Afghánistánu 87 000 vojáků NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám