Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili velitele sítě Hakkání stojícího za útokem na hotel

– Kábul
Novinky, ČTK, aš, AFP

Při středečním náletu NATO na okres Gardíz v afghánské provincii Paktíja byl zabit velitel sítě Hakkání, který stál za útokem na kábulský hotel InterContinental. Ismaíl Džán byl zástupcem vysokého velitele sítě. Vedl útoky na koaliční síly od konce roku 2010. Jeho smrt oznámily mezinárodní síly ISAF a nebyla potvrzena z nezávislých zdrojů.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Kábulský hotel InterContinental, který byl terčem útoku sítě Hakkání

Článek

"Ismáíl Džán, jeden z pobočníků velitele (skupiny) Hakkání v Afghánistánu Hadžího Malího Chána, a několik dalších bojovníků bylo zabito při náletu v provincii Paktíja na jihovýchodě země," uvedly ve čtvrtečním komuniké Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF).

Džán vedl vzbouřence v oblasti průsmyku Chóst - Gardíz i v oblasti afghánsko- pákistánských hranic. Do Afghánistánu přišel z Pákistánu v roce 2010.

Ismáíl Džán je "podezřelý z poskytnutí materiálu pro sebevražedný útok na hotel InterContinental v Kábulu," k němuž se přihlásil Tálibán. Podle NATO ale útok podnikl ve spolupráci se sítí Hakkání, která spáchala v Kábulu řadu brutálních atentátů. V roce 2008 podnikla i útok na indické velvyslanectví v roce 2008, při němž zahynulo 60 lidí. Stála také za vraždou guvernéra Tádže Mohhameda Wardaka, jenž zahynul v témže roce.

Hotel byl obsazen útočníky pět hodin. Až nasazení vrtulníku přineslo zvrat. Všech devět útočníků bylo zabito nebo odpálili výbušniny na svých tělech. Při útoku zahynulo jedenáct lidí včetně španělského pilota tureckých aerolinek a soudce. Mezi mrtvými a osmi zraněnými byli i afghánští policisté, strážci a personál hotelu. [celá zpráva]

Podle ISAF Džán řídil skupinu 30 povstalců, kteří prováděli útoky proti afghánským silám i NATO v provinciích Paktíja a Chóst. Obě tyto provincie slouží jako bašty vzbouřenců a za hranicemi v Pákistánu na ně navazují kmenová území Severního Vazíristánu, jenž je považován za podpůrnou základnu Hakkání. Ta je považována za mimořádně nebezpečnou.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánští vojáci opouštějí ráno hotel, v němž se bojovalo téměř celou noc.

Skupina nese jméno Džalaluddína Hakkáního, velitele mudžáhidů z doby boje proti sovětské invazi z 80. let minulého století. Ten se posléze připojil k režimu Tálibánu.

Skupina nese jméno Džalaluddína Hakkáního, velitele mudžáhidů z doby boje proti sovětské invazi z 80. let minulého století. Ten se posléze připojil k režimu Tálibánu.

Skupinu Hakkání zřejmě vede Džalaluddínův syn Sirádžuddín. Skupina má vazby na pákistánské radikály i tajnou službu ISI. Daří se jí také získávat peníze na Blízkém východě, kromě darů získává prostředky i z výkupného a výpalného.

Výběr článků

Načítám