Hlavní obsah

Obléhání hotelu v Kábulu ukončily až vrtulníky NATO

– Kábul • Aktualizováno

Hotel Intercontinental v afghánském hlavním městě Kábulu přepadla v úterý večer skupina sebevražedných atentátníků. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Obléhání ukončily po téměř pěti hodinách až vrtulníky NATO. Jeden z útočníků se ale bránil až do středečního rána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útok na hotel v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

"Jsem si jist, že si nikdo z nás nemyslel, že přežijeme. Pro případ jsem sepsal v krátkosti svoji poslední vůli," popsal pro CNN hodiny, jež proležel na podlaze ztemnělého pokoje Saiz Ahmed, Američan, který v Kábulu pracuje na své doktorandské práci.

Sedm útočníků vniklo okolo 22. hodiny místního času do hotelu a jeden z nich se v něm odpálil. Ostatní stříleli po všem živém okolo, měli u sebe pušky AK-47, granátomety a ruční granáty. Zabili nejméně 11 lidí. Exploze byly slyšet až do vzdálenosti pěti kilometrů.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Budovu zachvátily plameny.

Zasahující bezpečnostní jednotky kromě automatických zbraní použily i granáty, ale tři útočníci jim stále unikali. Nakonec se uchýlili na střechu hotelu a obléhání ukončily až po téměř pěti hodinách bojové vrtulníky NATO.

Jeden z útočníků v budově se ale příslušníkům afghánské armády a mezinárodních sil ISAF bránil až do 6:20 hodin.

V době útoku prý bylo v hotelu několik vysoce postavených Afghánců na schůzce se zahraničními činiteli, napsala ČTK.

Pětipatrová budova mezinárodního hotelu se nachází na kopci nad městem a je oblíbena u zahraničních návštěvníků Kábulu. Terčem útoku se hotel stal již v minulosti, například v roce 2003 dopadla raketa jen těsně vedle něj.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánští vojáci opouštějí ráno hotel, v němž se bojovalo téměř celou noc.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Z hotelu Intercontinental stoupá dým.

Reklama

Související témata:

Související články

Tálibán zneužil osmiletou dívku k atentátu

Afghánské hnutí Tálibán k sobotnímu útoku na policejní stanici v provincii Uruzgán použilo osmiletou dívku. Když se přiblížila k policistům, nálož v tašce...

Výběr článků

Načítám