Hlavní obsah

V Afghánistánu je potřeba 400 000 vojáků, tvrdí odstupující velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Odcházející velitel mezinárodních sil ISAF v Afghánistánu, americký generál Dan McNeill, prohlásil, že celá afghánská mise trpí nedostatkem lidí i vybavení. Aliance má nyní v zemi 53 tisíc vojáků, ale dle generála by jich pro udržení pořádku bylo potřeba na 400 tisíc.

Článek

Kontingent Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF), počet jehož členů byl nedávno navýšen 53 000 vojáků, je podle odcházejícího velitele stále poddimenzován.

"Pro tuto válku nemáme dost zdrojů. Potřebujeme více manévrovacích jednotek, více letadel a více zpravodajských a sledovacích zařízení," řekl McNeill.

McNeilla střídá v čele mezinárodních jednotek další americký generál David McKiernan. Hodinového předávacího ceremoniálu se v úterý v Kábulu vedle celé řady afghánských představitelů včetně prezidenta Hamída Karzáího účastnili i velvyslanci zemí, které mají v kontingentu své vojáky.

Prezident Karzáí na adresu nového velitele prohlásil, že mise musí pokračovat i přesto, že bude stát životy dalších spojeneckých i afghánských vojáků a civilistů. Právě Karzáí v pondělním televizním rozhovoru prohlásil, že spojenci boj s Talibanem nezvládají.

Když McNeill v únoru 2007 nastupoval do funkce vrchního velitele ISAF, bylo v Afghánistánu dislokováno 33 000 vojáků, spojenecký kontingent, v němž má své zastoupení 40 zemí, se za dobu jeho působení rozšířil o dalších 20 000 lidí.

Dle agentury AP zahynulo v Afghánistánu od začátku letošního roku na 1500 lidí, především civilistů a bojovníků Talibanu. Česká armáda ztratila dva vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám