Hlavní obsah

USA z Afghánistánu letecky evakuovaly 3200 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Spojené státy dosud z Afghánistánu evakuovaly 3200 lidí, v úterý vojenská letadla odvezla 1100 Američanů a lidí, kteří mají v USA trvalý pobyt. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odkazem na vyjádření nejmenovaného činitele Bílého domu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Mezinárodní letiště v Kábulu

Článek

„Očekáváme, že teď, když se nám podařilo proces nastartovat, budou čísla stoupat,” uvedl představitel americké administrativy.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v úterý oznámil, že Spojené státy již stáhly z Afghánistánu veškerý personál svého velvyslanectví v Kábulu. Na místě zůstávají jen někteří diplomaté, kteří dohlížejí na evakuaci dalších Američanů nebo jejich afghánských spolupracovníků.

Na letišti v Kábulu na bezpečnost dohlíží už 4000 amerických vojáků, což je o tisícovku více než v pondělí. Washington tam chce mít až 6000 příslušníků ozbrojených složek.

Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby v úterý předpověděl, že po příletu armádních posil by Američané mohli z Kábulu přepravovat 5000 až 9000 lidí denně. Podle jeho odhadu je v Afghánistánu asi 5000 až 10 000 Američanů, kterých se budou evakuace týkat. S vlastním odhadem počtu Afghánců, kteří mají díky spolupráci s Američany na evakuaci rovněž nárok, Kirby nepřišel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám