Hlavní obsah

USA kritizovaly zásah proti novinářům v Hongkongu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken vyzval čínské a hongkongské úřady k okamžitému propuštění členů redakce prodemokratického zpravodajského serveru Stand News, zadržených po policejní razii v redakci. Web poté oznámil konec činnosti.

Foto: Reuters

Antony Blinken

Článek

„Vyzýváme Čínu a hongkongské úřady, aby přestaly útočit na svobodná a nezávislá média v Hongkongu a okamžitě propustily novináře a představitele médií, kteří byli neprávem zadrženi a obviněni,“ uvedl ministr v prohlášení. „Čína a místní úřady tím, že umlčují nezávislá média, poškozují důvěryhodnost a životaschopnost Hongkongu. Úřady, které jsou sebevědomé a nebojí se pravdy, svobodný tisk vítají,“ dodal Blinken .

Policie v Hongkongu ve středu prohledala redakci prodemokratického zpravodajského webu Stand News a zatkla sedm současných a bývalých pracovníků za publikování „rozvratného“ obsahu. Stand News byl založený v roce 2014 jako nezisková organizace, server se stal populárním před dvěma lety, kdy pečlivě informoval o protestech ve městě.

Hongkongská policie zatkla šéfredaktora opozičního deníku

Svět

Podle hongkongského tisku byli dotyční zatčeni za šíření pobuřujících materiálů, za což hrozí dva roky vězení a pokuta 5000 hongkongských dolarů. Blinken zdůraznil podle listu Guardian,že „novinařina není pobuřování”.

Do operace namířené proti Stand News se podle prohlášení policie zapojilo 200 strážců zákona.

Druhý nejvýše postavený hongkongský představitel John Lee řekl, že média nemohou být nástrojem ohrožujícím národní bezpečnost, a policejní zákrok schválil. „Tyto akce nemají nic společného s takzvaným potlačováním svobody tisku,” řekla novinářům správkyně Hongkongu Carrie Lamová. „Žurnalistika není pobuřující, ale nelze přehlížet pobuřující aktivity pod rouškou zpravodajství," dodala.

Konec činnosti 

Stand News na své facebookové stránce po razii oznámil, že ukončí činnost. „Stand News vzhledem k situaci ukončí operace. Šéfredaktor Patrick Lam rezignoval a zaměstnanci byli propuštěni,“ stojí v oznámení. Lam je mezi zadrženými.

V Hongkongu soudili podle bezpečnostního zákona, první odsouzený dostal devět let

Svět

Razie podle agentury Reuters vyvolala nové obavy ohledně svobody projevu a médií v čínské zvláštní administrativní oblasti. Policie ale uvedla, že zákrok proti Stand News nijak nepoškozuje svobodu médií ani práva jednotlivců. Web ohlásil ukončení činnosti.

Agentura Reuters podotkla, že rozvratná činnost není klasifikovaná jako zločin v zákoně o národní bezpečnosti, který v Hongkongu loni zavedl Peking. Soudní rozhodnutí z poslední doby ale umožnila hongkongským úřadům na základě tohoto zákona vymáhat dříve zřídka uplatňované právní úpravy z koloniální éry, včetně vyhlášky o zločinu, která se dotýká i rozvratné činnosti.

Zásah proti Stand News zapadá do tažení proti disentu v poloautonomním městě na jihu Číny, uvedla agentura AP a připomněla případ listu Apple Daily, jehož někdejší vydavatel Jimmy Lai byl v úterý obviněn z buřičství. List, který také podporoval demokracii v Hongkongu, letos přestal vycházet poté, co policie provedla razii v jeho sídle a zatkla několik členů jeho vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám