Hlavní obsah

V Hongkongu soudili podle bezpečnostního zákona, první odsouzený dostal devět let

Hongkong

Soud v Hongkongu poslal v pátek na devět let do vězení čtyřiadvacetiletého Tong Ying Kita. Stal se prvním odsouzeným na základě kontroverzního bezpečnostního zákona, jenž ve své poloautonomní provincii prosadil Peking. Soud bývalého číšníka a demonstrujícího za demokracii shledal už v úterý vinným z podněcování k separatismu a terorismu, informovaly agentury Reuters a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tong Ying Kit loni 1. července najel na motorce do hloučku policistů Video: Reuters

 
Článek

Čtyřiadvacetiletý Tong Ying Kit loni 1. července – den po zavedení bezpečnostního zákona – najel na motorce do hloučku policistů. V ruce přitom držel transparent s nápisem „Svobodu pro Hongkong, revoluce naší doby”. Podle soudu právě tento text vyzývá k odtržení Hongkongu od Číny, muž je proto podle soudu vinen z podněcování k separatismu. Tong odmítl obvinění z terorismu, nabádání k separatismu i nebezpečného řízení.

Šéfredaktora hongkongského deníku obvinili ze spiknutí, noviny zvýšily náklad

Svět

Podle agentury AP je trest vyšší, než požadovala prokuratura. Ta chtěla Tonga poslat do vězení na tři roky. Nynější verdikt určil směr, jakým by se mohly ubírat další případy, poznamenal server BBC News.

Kontroverzní bezpečnostní zákon prosadil v Hongkongu Peking po mohutných prodemokratických protestech, které propukly v poloautonomní provincii v roce 2019. Učinil tak navzdory hlasité místní i mezinárodní kritice. Norma začala platit na konci loňského června a trestá cokoli, co Čína pokládá za podvratnou činnost, separatismus, terorismus a paktování se zahraničními silami. Těm, které soudy shledají vinnými, hrozí až doživotní trest vězení.

V Hongkongu poslali do vězení deset aktivistů, Lai dostal dalších čtrnáct měsíců

Svět

Kritici upozorňují, že cílem zákona je umlčet opozici a omezit základní svobody. Od chvíle, co norma vstoupila v platnost, zatkla policie v Hongkongu přes 100 lidí a ti na soud čekají.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. Půl století měl být spravován podle principu jedna země, dva systémy, což mělo zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona a změn hongkongského volebního systému, svobody postupně omezuje a porušuje literu dohody.

Oficiální představitelé kritiku odmítají a tvrdí, že Peking obnovuje pořádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám