Hlavní obsah

Hongkongská policie zatkla šéfredaktora opozičního deníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Hongkongská policie zatkla ve čtvrtek na základě zákona o národní bezpečnosti šéfredaktora a čtyři vrcholné manažery deníku Apple Daily, který často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. Podle místních médií jsou podezřelí, že tajně spolupracovali s cizí zemí s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Foto: AP

Hongkongská policie zatkla mediálního magnáta Jimmyho Laie

Článek

Do sídla Next Digital vešlo asi 200 policistů s cílem prohledat kanceláře společnosti na základě soudního příkazu. Zatkli čtyři muže a jednu ženu ve věku od 47 do 63 let.

Mezi zatčenými je šéfredaktor Ryan Law i výkonný ředitel mediální skupiny Next Digital, pod kterou Apple Daily spadá. „Zprávy zveřejňované v deníku prý vedly k porušení zákona o národní bezpečnosti,” citoval internetový portál listu South China Morning Post nejmenovaný policejní zdroj.

Zástupce policie řekl, že na razii v redakci bulvárního listu Apple Daily se podílelo 500 příslušníků bezpečnostních složek. Soudní příkaz k prohlídce se vztahoval i na počítače a mobilní telefony novinářů. Zmrazen byl také majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (skoro 49,3 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Deník zveřejnil fotografie policistů sedících za stoly reportérů a používajících jejich počítače. Členové redakce prý dostali zákaz vstupu do určitých pater a nemohli pracovat se svými notebooky a další technikou.

V Hongkongu zatkli organizátorku piety za oběti masakru na Tchien-an-men

Svět

Demontáž svobod

Agentura Reuters dnešní zatýkání označila za další ránu pro deník, který patří opozičnímu aktivistovi Jimmymu Laiovi. Ten byl zatčen už loni v srpnu. Úřady minulý měsíc nařídily zmrazit jeho majetek, včetně bankovních účtů a podílu ve výši 71,26 procenta v Next Digital. Soud letos v dubnu Laie poslal na 14 měsíců do vězení za organizaci a účast na nepovolených demonstracích předloni v srpnu. Stejně dlouhý trest mu pak udělil koncem května za uspořádání prodemokratického protestu 1. října 2019.

V Hongkongu poslali do vězení deset aktivistů, Lai dostal dalších čtrnáct měsíců

Svět

Peking porušil garance autonomie

Když Británie Hongkong, svoji někdejší kolonii, Číně v roce 1997 předávala, sliboval Peking, že si toto území zachová své svobody, jež jsou na čínské pevnině nevídané. Čína však tyto svobody omezuje a upevňuje svoji nadvládu na Hongkongem už nyní.

Parlament Hongkongu schválil změnu volebního zákona ve prospěch propekingských sil

Svět

Zákon o národní bezpečnosti, proti kterému se v roce 2019 pořádaly v Hongkongu četné demonstrace, trestá například podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu, podvracení státního pořádku či spolupráci se zahraničními zeměmi či osobami s cílem ohrozit státní bezpečnost. Za jeho porušení hrozí vysoké tresty odnětí svobody. Ochránci lidských práv se obávají zneužití normy k potlačení protipekingské opozice.

Čína přijala kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám