Hlavní obsah

USA a Jižní Korea zahájily velké společné vojenské cvičení

Soul

Americká a jihokorejská armáda zahájily v pondělí každoroční společné vojenské cvičení, které má být jedním z největších za poslední roky. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž manévry potrvají do 1. září.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Přesun jihokorejských houfnic K-9

Článek

Pravidelné letní společné vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje probíhalo v posledních letech v omezené podobě. Důvodem byla pandemie covidu a také snaha bývalého jihokorejského prezidenta Mun Če-ina obnovit jednání se Severní Koreou. Ta proti manévrům opakovaně protestuje a označuje je za nácvik invaze.

Stávající jihokorejský prezident Jun Sok-jol po svém květnovém nástupu do funkce slíbil, že posílí odstrašující prostředky vůči Severní Koreji.

Pchjongjang v posledních měsících stupňuje zbrojní testy – naposledy minulý týden odpálil ze západního pobřeží země dvě střely s plochou dráhou letu.

Severní Korea odpálila dvě střely s plochou dráhou letu

Svět

KLDR odmítla nabídku pomoci

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol prohlásil, že je ochoten poskytnout Severní Koreji postupnou hospodářskou pomoc, pokud ukončí vývoj jaderných zbraní a zahájí denuklearizaci. KLDR to ale odmítla a řekla, že by jihokorejský prezident měl mlčet. Současně ho obvinila, že umožnil rozšíření koronaviru z Jižní Koreje do KLDR. Měl se tam dostat ve věcech, které posílají v balónech přes hranici aktivisté.

Sklapni, vzkázala Kimova sestra jihokorejskému prezidentovi, který nabídl pomoc

Svět

Podle Soulu je Severní Korea připravena v brzké době provést novou jadernou zkoušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám