Hlavní obsah

Únik smrtícího viru z laboratoře? Biden Johnsona nijak nezviklal

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson se v otázce původu koronaviru neshodnou.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Zprávy, které v tuto chvíli máme, nenaznačují, že by tato konkrétní nemoc zvířecího původu přišla z laboratoře,“ řekl Johnson listu The Sun po jednání obou státníků na víkendovém summitu G7 v britském Cornwallu. „Každý rozumný člověk si samozřejmě v této otázce nechává mysl otevřenou,“ dodal britský premiér.

V tajné zprávě z USA zaznělo, že koronavirus mohl uniknout z laboratoře

Svět

Biden se netají tím, že zastává podstatně skeptičtější stanovisko. Už koncem května nařídil americkým tajným službám vypracovat zprávu o původu viru s tím, že podle něj dosud není jasné, zda jsou za vznikem nemoci covid-19 „přírodní podmínky a kontakt netopýra s dalšími zvířaty či nepovedený experiment v laboratoři“.

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Evropa

O víkendu americký prezident své pochyby zopakoval. „Přístup k laboratořím jsme neměli,“ zdůraznil Biden s odkazem na čínskou virologickou laboratoř ve městě Wu-chan, kde byla nákaza poprvé zaznamenána. Po důkladném vyšetření původu viru volá i závěrečné komuniké přijaté lídry zemí G7.

Reklama

Výběr článků

Načítám