Hlavní obsah

KLDR souhlasí s obnovením rozhovorů s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Severní Korea je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. S odvoláním na předního severokorejského diplomata o tom v pondělí informovala státní agentura KCNA.

Foto: Leah Millis, Reuters

Pracovní večeře amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Hanoji.

Článek

Setkání se může uskutečnit v čase a místě, na němž se obě strany dohodnou, uvedla v prohlášení náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui. Dodala však, že Spojené státy musejí přijít s návrhy, které uspokojí požadavky Severní Koreje. V opačném případě rozhovory obou stran skončí definitivně.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v nedělním interview v televizi ABC uvedl, že Trump by byl velice zklamán, kdyby se Kim nevrátil k dialogu. „Víme, že předseda Kim pokračoval v příslibech denuklearizace. Doufáme, že v příštích dnech nebo možná týdnech budeme zpět za jednacím stolem,” řekl Pompeo.

Rozhovory o severokorejském raketovém a jaderném programu jsou ve slepé uličce od druhého summitu mezi Trumpem a Kimem, který se konal v únoru ve Vietnamu. Oba státníci se setkali také v červnu na mezikorejské hranici, kde se domluvili, že obnoví jednání na pracovní úrovni.

KLDR v uplynulých týdnech vypálila několik raket středního doletu, což mělo být varování před americko-jihokorejskými vojenskými manévry i nákupem amerických zbraní. Pompeo podle agentury Reuters řekl, že Kim raketovými testy neporušil žádný závazek daný Trumpovi, který by obnovení jednání vylučoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám