Hlavní obsah

Tři Afghánci mučili dětskou nevěstu, soud je osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Z vězení předčasně propustili tři Afghánce odsouzené za týrání dětské nevěsty, protože nový zákon zakazuje, aby příbuzní svědčili proti sobě. Navíc samotné osvobození trojice mužů bylo podle ochránců lidských práv velmi podezřelé. Sahar Gulovou věznili, pálili a týrali hladem, uvedl list The Guardian. Odsouzeni byli na deset let za pokus o vraždu.

Foto: Profimedia.cz

Ztýraná Sahar Gulová v kábulské nemocnici. Archivní foto.

Článek

Když bylo Sahar dvanáct, tak ji provdali. Její nová rodina ji bila a brutálně mučila, protože se nechtěla nechat prodávat jako prostitutka. Tchán, tchyně a švagrová ji pálili železem, vytrhávali jí nehty, spoutali ji řetězy ve sklepní koupelně, kde ji věznili pět měsíců. Ke konci už dívka nemohla ani stát na nohou. Když ji policisté přivolaní sousedy osvobodili, museli ji odvézt na kolečku.

Soud trojici odsoudil na deset let za pokus o vraždu, minulý týden je ale jiný soud podle tvrzení jejího obhájce propustil. Tři odsouzení uvedli, že proti nim nejsou důkazy.

„Stojí to na názoru, že nejsou důkazy,“ uvedla v Kábulu působící americká právnička Kimberley Motleyová. Zákon nově zakazuje v Afghánistánu brát ohled na výpovědi proti příbuzným. Podle Motleyové jsou však i další svědci, ti však nic nevěděli o zasedání soudu. Soudci ignorovali i fakt, že v síni nebyli ani žalobci a sama oběť, ačkoli ti musí být podle zákona informováni o stání.

„Sahar Gulové o tom neřekli. Prokurátor se neukázal nebo nebyl informován. Myslím, že jedinou osobou v síni byl obhájce obviněných,“ řekla Motleyová. Dva dny poté byla trojice na svobodě, což podle Motleyové jen umocňuje podezření, že vše bylo domluvené: „Neviděla jsem, že by v Afghánistánu proběhl proces za dva dny. Minimálně sedm pracovních dnů trvá zařídit propuštění klienta v případě, že se tomu plně věnuji. Ale já neplatím (úplatky).“

Správně podle ní mají soudci sepsat svůj verdikt a poslat ho písemně obžalobě, která má třicet dní na jeho parafování. Pak se verdikt dostane na ředitelství věznic, kde se teprve sepíše propouštěcí příkaz.

Ochránci práv bijí na poplach

Organizace na ochranu lidských práv varují před porušováním ženských práv. Podle zástupkyně Human Rights Watch v Afghánistánu Heaster Barrové byly poslední dva měsíce pro práva žen v zemi tragické. Na mysli má jak propuštění trojice, tak změnu zákona, který neumožňuje vypovídat proti příbuzným.

„Sňatky nezletilých, sňatky z donucení, domácí násilí, všechny tyto zločiny, kterých se dopouštějí členové rodiny na ženách, to vše bude znamenat, že většina z obětí těchto činů přijde o právní ochranu,“ řekla Barrová.

Když byla dívka na konci roku 2011 zachráněna, sám prezident Hamíd Karzáí sliboval tvrdý trest pro ty, kdo ji mučili.

HRW už dříve upozorňovala na to, že mnohdy končí ve vězení oběti místo pachatelů. Ženy jsou v Afghánistánu například trestány za porušení morálky, když utečou z domu, kde je nutí k prostituci, nebo když opustí své muže. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám