Hlavní obsah

Trest pro Pussy Riot je nepřiměřený, zní z Evropy i Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Západní diplomaté hodnotí rozsudek nad třemi členkami ruské punkové formace Pussy Riot jako nepřiměřený. Moskevský soud punkerkám vyměřil dvouletý trest odnětí svobody za výtržnictví, jehož se dopustily, když v pravoslavném chrámu zpívaly píseň proti nynějšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Před ruským velvyslanectvím v Berlíně demonstrovali lidé v maskách proti uvěznění kapely Pussy Riot.

Článek

Hluboké znepokojení vyjádřilo české ministerstvo zahraničí a rozsudek přijde nepřiměřený také stínovému ministrovi zahraničí z ČSSD Lubomíru Zaorálkovi. Česká pobočka Amnesty International tři členky skupiny označila za vězně svědomí.

"Ministerstvo poukazuje nejen na samotnou délku trestu odnětí svobody, nýbrž i na to, že výše zmíněné umělkyně byly drženy po více než pět měsíců ve vazbě," stojí v textu Černínského paláce. Rusista Tomáš Glanc považuje proces za zinscenovaný.

Stovky lidí v pátek podepsaly v Plzni petici proti rozsudku moskevskému soudu. Několik desítek z nich také v západočeské metropoli vyjádřilo svůj hněv při demonstraci, kterou podpořil i primátor Martin Baxa. V Praze se vpodvečer sešly na Václavském náměstí rovněž stovky lidí nespokojených s nepřiměřeným trestem pro mladé punkerky.

Proti jsou USA i Německo

"Dnešní rozsudek nad Pussy Riot se zdá být nepřiměřený k jejich činu," uvedla na Twitteru americká ambasáda v Moskvě. Obdobně se vyjádřila ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. "Jsem hluboce zklamána verdiktem ruského soudu," uvedla Ashtonová. "Tento rozsudek je nepřiměřený."

Za nepřiměřený považuje trest pro členky Pussy Riot i německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. "Mám starost o to, jaké dopady bude mít verdikt nad hudebnicemi na vývoj ruské občanské společnosti a na její svobodu," dodal ministr.

Výsledek procesu s punkerkami kritizoval i zmocněnec německé vlády pro lidská práva Markus Löning. "Rozsudek zdůrazňuje, v jak špatném stavu je ruská justice. Její rozhodnutí nesou rysy nespravedlnosti, potlačování a zastrašování," prohlásil.

BEZ KOMENTÁŘE: Punkerky Pussy Riot jsou vinny z výtržnictví a náboženské nenávistiVideo: Novinky/Reuters

Hlava pravoslavné církve mlčí

Hlava ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill, který je na návštěvě Polska, se k výsledku procesu odmítl vyjádřit.

Pussy Riot ještě v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevském chrámu Krista Spasitele "punkovou modlitbu" nazvanou "Bohorodičko, vyžeň Putina". Protestovaly tak proti výzvám hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita voleb. Obžalovány byly z výtržnosti motivované náboženskou nesnášenlivostí. Punkerky odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám