Hlavní obsah

Tlumočníkovu bratrovi přišel dopis s ortelem smrti

Právo, CNN, vpl

Tálibán odsoudil k trestu smrti bratra afghánského tlumočníka, který pracoval pro americkou armádu. Vyplývá to z dopisů, které má k dispozici americká televize CNN.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu.

Článek

Hnutí obvinilo muže i jeho bratra, tlumočníka amerických vojáků, z napomáhání USA. Potvrdil to bývalý americký důstojník, který s tlumočníkem spolupracoval.

Dopisy Tálibánu tlumočníkovu bratrovi jsou jen jedním z příkladů toho, jak hnutí otevřeně vyhrožuje Afgháncům, kteří spolupracovali s USA, nebo rodinným příslušníkům těchto spolupracovníků.

Tálibán si neví rady s mezinárodním letištěm v Kábulu. O pomoc požádal Turky

Svět

„Byl jste obviněn, že pomáháte Američanům,“ napsal muži Tálibán v prvním ze tří dopisů. „Byl jste také obviněn z toho, že jste poskytoval ochranu bratrovi tlumočníkovi,“ píše se dále v ručně psaném dopise, který adresáta vyzývá, aby se dostavil k výslechu.

Druhý ručně psaný dopis mu oznamuje, že nepřišel k výslechu. Ve třetím, napsaném na stroji, Tálibán sděluje, že vzhledem k tomu, že odmítl předchozí varování, aby přestal „sloužit invazním křižákům“, a ignoroval předvolání k výslechu, je „shledán vinným v nepřítomnosti“ a hrozí mu trest smrti.

Posmíval se, a tak byl na řadě

Nazár Muhammad, známý také jako Cháša Zwan, byl afghánskou hvězdou TikToku. Na této sociální síti zveřejňoval svá komická videa, v nichž se vysmíval i bojovníkům Tálibánu. Poté, co bojovníci koncem července vstoupili do Kandaháru, se stal obětí jejich pomsty. Nalezli ho zastřeleného a s podříznutým hrdlem.

Tálibán vraždí děti, tvrdí bývalý afghánský ministr vnitra

Svět

Tálibán se zaměřil na své známé kritiky, přestože tvrdí, že svým bojovníkům nařídil zachovávat zdrženlivost. Patricia Grossmanová, ředitelka organizace Human Rights Watch pro Asii, uvedla, že Zwan byl popraven pravděpodobně proto, že si dělal legraci z nejvyšších představitelů militantního hnutí.

Na videu, které pravděpodobně zachycuje jeho poslední chvíle mezi živými, je vidět, jak se Muhammad drží svého přesvědčení a vysmívá se bojovníkům. Na oplátku mu jeden z mužů sedících vedle něj v autě dá facku a ten druhý se tím dobře baví.

Reklama

Výběr článků

Načítám