Hlavní obsah

Tálibán zveřejnil video se zajatým Američanem

Novinky, ČTK, aš, The Washington Post

Afghánské radikální hnutí Tálibán v pátek zveřejnilo videonahrávku, na níž je zachycen zajatý americký voják Bowe Bergdahl, kterého radikální hnutí zajalo před pěti měsíci. V projevu Bergdahl ostře odsuzuje americkou válku v Afghánistánu. Pravost videa a totožnost Bergdahla, který měl na obličeji sluneční brýle, nebylo možné ověřit.

Článek

Na nahrávce sedí zdravě vypadají muž se slunečními brýlemi oblečený do uniformy. Titulek pod videem uvádí, že jde o "válečného zajatce Bowa Roberta Bergdahla". Muž na videu se představil jako Bergdahl narozený v idažském Sun Valley. Uvedl své datum narození, krevní skupinu, svou hodnost, jednotku, kde sloužil, i dívčí jméno své matky. Poté spustil dlouhou řeč odsuzující chování Američanů v Afghánistánu a srovnával americký přístup s afghánským.

"Zacházeli se mnou jako s lidskou bytostí s úctou. Nikdo mne neponižoval, nefotografoval mne nahého, žádní psi na mne neštěkali, ani mne nepokousali, což vše dělala moje země muslimským vězňům,“ řekl Bergdahl. USA odsoudil, že své lidi zatahuje do dalších a dalších konfliktů, zmínil Vietnam, Somálsko, Libanon a Irák, ale také Německo a Japonsko.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžahíd na konci videa opakuje požadavek radikálů na výměnu Bergdahla za několik vězněných tálibů. Také varuje, že v budoucnu mohou být zadrženi další američtí vojáci.

Bergdahl se ztratil 30. června v provincii Paktika krátce poté, co přijel do Afghánistánu. V zajetí je přes pět měsíců a je jediným americkým vojákem zadržovaným vzbouřenci. Není ale jasné, zda je zadržován v Afghánistánu, nebo v sousedním Pákistánu.

Tálibán zveřejnil první video s Bergdahlem už 19. července. Tehdy vypadal voják vystrašeně.

Reklama

Výběr článků

Načítám