Hlavní obsah

Tálibán střílel do davu lidí, na místě jsou mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Ozbrojenci z povstaleckého hnutí Tálibán začali ve městě Asadábád na východě Afghánistánu střílet do davu lidí, který vyšel do ulic s vlajkami u příležitosti Dne nezávislosti. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že na místě jsou mrtví.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu.

Článek

„Do ulic vyšly stovky lidí. Nejprve jsem měl strach a nechtěl jsem jít ven. Když jsem ale viděl, že šel i soused, popadl jsem vlajku, kterou jsem měl doma, a přidal se,“ řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů Muhamad Salim.

Pak ale propukla střelba. Podle Salima není jasné, jestli oběti zemřely v přímém důsledku střelby nebo po zraněních, která utrpěli ve strkanici, jež vznikla v následné panice.

Tálibán zesiluje pátrání po spolupracovnících NATO a USA

Svět

Podle informací agentury Reuters někteří z přítomných na shromáždění trhali bílé vlajky Tálibánu.

Ve středu byli při demonstraci proti islamistickému hnutí Tálibán zabiti tři lidé ve východoafghánském městě Dželálábád. Šlo o jeden z prvních projevů odporu místních lidí vůči Tálibánu, který v posledních dnech obsadil prakticky celé afghánské území.

Očekávají se další protesty

Ve čtvrtek podle agentury AP bude možná takových protestů více, protože lidé nejspíš využijí k demonstracím oslavy státního svátku, kdy si Afghánistán připomíná výročí vyhlášení nezávislosti na britské koloniální moci z roku 1919. Kvůli protestu Tálibán zavedl 24hodinový zákaz vycházení v metropoli provincie Chóst, uvedla AP. Protesty hlásí i provincie Paktíja, uvedla agentura Reuters.

Informace o masakru v Asadábádu přicházejí v době, kdy je prakticky celá země pod kontrolou Tálibánu, přičemž vůdci hnutí opakovaně slibovali, že se civilisté nemají čeho obávat a že se krutovláda z 90. let minulého století nebude opakovat.

Mělo to smysl? Přišel jsem o kamaráda a nohy zbytečně? ptají se veteráni z Afghánistánu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám