Hlavní obsah

Tálibán na přehlídce ukázal ukořistěné zbraně, mění se v regulérní armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Hnutí Tálibán uspořádalo v neděli v afghánské metropoli Kábulu vojenskou přehlídku, kde prezentovalo ukořistěná americká obrněná vozidla a ruské vrtulníky, uvedla americká stanice CNN. Podle ní se Tálibán snažil ukázat, že se ze vzbouřeneckého hnutí mění v regulérní armádu. Bojovníci Tálibánu už měli na sobě běžné uniformy, a ne tradiční oděvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán uspořádal vojenskou přehlídku, ukázal na ní vozidla USA a NATOVideo: Reuters

 
Článek

Vojenskou přehlídku doprovázelo slavnostní uvedení 250 čerstvě vycvičených vojáků do služby. Složili slib.

Na přehlídce byly vidět desítky obrněných hlídkových vozidel M117, která pomalu projížděla hlavní kábulskou tepnou. Nad tím hlídkovaly vrtulníky Mi-17 ruské výroby. Mnoho vojáků mělo americké pušky M4.

Foto: Stringer, Reuters

Členové Tálibánu během vojenské přehlídky v Kábulu

Většina zbraní a vybavení sil Tálibánu je nyní amerického původu, Washington je dodával předchozí mezinárodně uznávané vládě prezidenta Ašrafa Gháního, kterou Tálibán v půlce srpna svrhl.

Američané vyzbrojili nepřítele už poněkolikáté. Totéž dříve udělali v Iráku či ve Vietnamu

Svět

Skutečnost, že nad Kábulem přelétávaly vrtulníky Mi-17, dokládá, že Tálibán zatím plní slib, že piloty, mechaniky a další specialisty afghánské národní armády zařadí do služby.

Z přehlídky ale není jasné, kolik funkčních letadel a vrtulníků se Tálibánu podařilo získat. Američané jich před odchodem zničili na sedm desítek, s dalšími ulétli piloti do sousedních zemí. Stejně tak ničili Američané i obrněná vozidla.

Tálibové se projíždí v blackhawku. Získali americkou výzbroj za miliardy dolarů

Svět

Slib vojáků i přehlídka se konaly navzdory hospodářské krizi, do které Afghánistán upadl, protože má zmrazené prostředky v zahraničních bankách. V zemi hrozí hladomor.

Afghánci prodávají dcery, aby měli na jídlo

Svět
Foto: Stringer, Reuters

Vojenská přehlídka bojovníků Tálibánu v Kábulu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám