Hlavní obsah

Tálibán na internetu odpovídá na otázky návštěvníků

Novinky, rei

Zarytí tradicionalisté z povstaleckého hnutí Tálibán, kteří svého času Afgháncům zakazovali televizi, jdou s dobou a stejně jako ostatní zahrnuli internet mezi prostředky své propagandy. Tálibán na svých webových stránkách nazvaných Hlas džihádu podle agentury AFP zřídil i prostor pro vkládání dotazů. Mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid lidem z celého světa slibuje, že jejich otázky nezůstanou bez odpovědi.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu před vypáleným vozidlem německé armády v provincii Kundúz

Článek

Vzkazy většinou posílají příznivci Tálibánu, upozornila AFP. Zmínila ale také konfrontační dotazy. „Nemyslíte, že každodenní zabíjení všech těch lidí při sebevražedných a pumových útocích je velký hřích? Koho za to bude Alláh soudit?“.

Mudžáhid odpověděl, že mrtví civilisté jsou „technickým problémem“. „Souhlasím, že zabíjení civilistů kýmkoliv je naprosto nepřijatelné, ale vzpomeňme si, že jsou chvíle, kdy jsou civilisté zabiti, a chvíle, kdy to není pravda, jenom to tvrdí nepřátelská propaganda,“ mluvčí Tálibánu.

„Je faktem, že během nepřátelských operací jsou zabíjeni civilisté. Mohu vám s jistotou říct, že mudžáhedíni civilisty úmyslně nezabíjejí, spíše se to děje kvůli technickým problémům, anebo když se mine cíl,“ dodal.

Francouzská agentura upozornila, že jen loni bylo v Afghánistánu zabito více než 3000 civilistů. Přes tři čtvrtiny z nich mají podle OSN na svědomí bojovníci Tálibánu či dalších povstaleckých skupin.

Žádný mír, hlásají povstalci

Do nedávna se opatrně hovořilo o jednáních mezi USA a Tálibánem s cílem uzavřít příměří. „Není dohoda o míru zradou na mučednících z posledních deseti let, těch, kdo svými životy a majetkem tolik obětovali?“, zeptal se Mudžáhida další účastník internetového fóra.

„S nikým jsme nezačali jednání o míru. Otevření našeho zastoupení v Kataru by nemělo být interpretováno jako dohoda, ukazuje to jen slabost nepřítele. Není to kompromis, ale spíše dosažení cíle odlišnými prostředky,“ odpověděl mluvčí Tálibánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám