Hlavní obsah

Tajný informační kanál USA - Lavrov o ukončení války. Bílý dům se od iniciativy distancoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina bývalých amerických představitelů v dubnu tajně jednala s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který do New Yorku přicestoval na jednání Rady bezpečnosti OSN, oznámila stanice NBC News. Podle ní chtěli položit základy pro možná jednání o ukončení války. Bílý dům později jednání potvrdil s tím, že nešlo o jeho iniciativu. Ruská diplomacie naopak informaci o schůzce označila za falešnou.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při dubnové návštěvě New Yorku

Článek

O jednání bývalých amerických představitelů s Lavrovem informovala stanice NBC News s tím, že se do něj zapojil Richard Haass, bývalý americký diplomat a končící šéf think tanku Rada pro zahraniční vztahy, spolu s ním také dva bývalí poradci Bílého domu a bývalí představitelé Pentagonu.

NBC News s odvoláním na šest různých zdrojů obeznámených s jednáním uvedla, že cílem rozhovorů bylo položit základy pro možná jednání o ukončení války, která začala po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022. 

Podle zdrojů stanice diskuse proběhly s vědomím Bidenovy administrativy, ale ne na její pokyn. Ti, kdo se setkali s Lavrovem, prý poté informovali Bílý dům.

Není přitom jasné, jak často skupina vedla diskuse s dalšími prominentními Rusy. Nejméně jeden člen skupiny podle televize odcestoval do Ruska.

Žádná jednání o Ukrajině bez Ukrajiny

„Bidenova administrativa tyto diskuse neposvětila,“ komentoval to podle agentury Reuters mluvčí ministerstva zahraničí. „A jak jsme opakovaně řekli: Žádná jednání o Ukrajině bez Ukrajiny.“ Dodal, že Bidenova administrativa bude pokračovat v poskytování zbraní Kyjevu, aby ukrajinští představitelé „mohli vyjednávat z pozice síly, když si budou myslet, že je správný čas“.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby také řekl stanici CBS News, že Bílý dům o neoficiálních diskusích věděl. „Chci ale jasně říci, že tyto diskuse nebyly podněcovány ani vyvolány námi a my jsme je nijak aktivně nepodporovali,“ vzkázal. Také dodal, že jednání o Ukrajině bez Ukrajiny Bílý dům nepodporuje.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová označila zprávu o jednání Američanů s Lavrovem za „dezinformaci“.

USA mají zprostředkovat mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, míní Trump

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám