Hlavní obsah

USA podle Izraele schválily prodej protiraketového systému Arrow 3 do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Spojené státy daly zelenou prodeji protiraketového systému Arrow 3 do Německa za 3,5 miliardy dolarů (skoro 80 miliard korun), uvedlo podle agentury Reuters izraelské ministerstvo obrany. Informovalo, že půjde o největší obranný obchod v izraelských dějinách.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Střela Arrow 3

Článek

Židovský stát zapojil systém Arrow 3 do své protivzdušné obrany v roce 2017. 

Protirakety, na jejichž vývoji se podílela společnost Israel Aerospace Industries spolu s americkým Boeingem, jsou navrženy tak, aby se od nich ve velké výšce oddělily hlavice s náloží, které se změní na satelity, jež vyhledají a zasáhnou útočící objekty.

Německý kancléř Olaf Scholz o zatím nejvyspělejší izraelský obranný systém proti raketám dlouhého doletu projevil zájem loni v září.

V březnu o věci jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem při jeho návštěvě Berlína a na konci června se objevily informace, že Německo už pro rozmístění Arrow 3 vybralo tři základny.

Podle německého mediálního domu RND se s instalací počítá od září 2025.

Německo chce svůj protiraketový systém budovat v rámci většího evropského štítu, jehož vytvoření Scholz navrhl loni v srpnu v Praze v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Německo a 13 dalších členských zemí NATO včetně Česka a Slovenska pak v říjnu podepsalo dokument o záměru společně zakoupit systémy protivzdušné obrany.

Berlín chce do projektu investovat až pět miliard eur (na 120 miliard korun).

Izrael a USA souhlasí s prodejem protiraketového deštníku Arrow 3 Německu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám